Кламер БГ - Новини: Прокуратурата проверява защо Асен Василев не е бил допуснат да гласува

Прокуратурата проверява защо Асен Василев не е бил допуснат да гласува

България

|
Нед, 05 Ноем 2023г. 10:00ч.
Прокуратурата проверява защо Асен Василев не е бил допуснат да гласува

Снимка: БГНЕС

Прокуратурата в Хасково е започнала проверка по случая със заличаването на финансовия министър Асен Василев от избирателните списъци. На първия тур миналата неделя той не бе допуснат да гласува в родния си град, защото комисията установи, че няма изисквания по закон 6-месечен срок на уседналост. Той се бе опитал да си извади документ от общината, за да може да гласува, но му обяснено, че няма как, тъй като той е заличен от списъка на ГРАО към МРРБ.

На втория тур председателят на общинската избирателн комисия Добромир Якимов потвърди, че е бил викан на разпит във връзка с прокурорската проверка. Неговата позиция е законът е бил приложен правилно.

"Не знам какво точно се разследва, в случая дори няма изборно нарушение, а още по-малко данни за престъпление. Изискаха доста документи, разбрахме се на 7 ноември да предоставим всичко. Написал съм мотивирано обяснение до прокуратурата", заяви той пред БТА.

Според него Василев няма да може да гласува и на втория тур. Причината е, че няма данни ситуацията да се е променила.

След случая от миналата седмица от регионалното министерство обявиха, че има пропуски в изборното законодателство, които могат да доведат на разнопосочни практики. Те обаче трябва се обсъдят в спокойна обстановка след вота, заявиха от ведомството.

mediapool.bg