Кламер БГ - Новини: Прокуратурата прикачи сигнала на ОЛАФ за джиповете на МВР към дело за търговия с влияние

Прокуратурата прикачи сигнала на ОЛАФ за джиповете на МВР към дело за търговия с влияние

България

|
Вт, 02 Фев 2021г. 16:12ч.
Прокуратурата прикачи сигнала на ОЛАФ за джиповете на МВР към дело за търговия с влияние

Сигналът от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) за евентуални нередности при покупката на джипове за МВР е пратен в специализираната прокуратура и прикачен към дело за търговия с влияние. От прокуратурата засега не казват дали става дума за прозводството, по което обвиняеми са русенският бизнесмен Пламен Бобоков и президентският секретар и бивш вътрешен министър Пламен Узунов. Материалите са изпратени преди месец, след като във върховната прокуратура е постъпил сигнал за злоупотреба с власт и облагодетелстване на трета страна. По преценка на прокурор сигналът на европейската служба става част от старото дело.

Чатове, чатове

Бизнесменът Бобоков и бившият министър Узунов са обвиняеми за участие в престъпен сговор и длъжностни престъпления. Прокуратурата се занимава с тях от миналото лято, след като предприемачът и брат му Атанас Бобоков бяха арестувани по делото "Бокукгейт". В телефона на Бобоков бяха открити множество чатове с Узунов, които прокуратурата пускаше в публичното пространство на порции.

В тях двама си говорят по скандала с либийския танкер "Бадр", за назначаване на посланици, за помилвания. Бобоков е получил от Узунов решението на Върховния административен съд, с което се отменя арестуването на танкера преди то да бъде подписано от съдиите. Тези чатове станаха повод за образуване на делото за търговия с влияние, към което са присъединени и материалите от ОЛАФ.

"Освен деянията по които лицата са обвинени, предмет на разследване са и търговия с влияние, както и извършени корупционни и длъжностни престъпления. Именно това обуславя обединяването на получени материалите от ОЛАФ към делото за "търговия с влияние", пише в съобщението на прокуратурата.

Върнете парите!

В понеделник от ОЛАФ съобщиха, че има извършени нередности при процедурата за закупуване на 290 високопроходими автомобила за МВР с пари от фонд "Вътрешна сигурност". Препоръката на службата е срещу длъжностни лица от силовото ведомство да се образува дело за злоупотреба с власт и облагодетелстване на трета страна. Сигналите на ОЛАФ са един от основните видове доказателствени средства, посочват от прокуратурата. В същото време от съобщението става ясно, че обвинения във връзка със сигнала още не са повдигнати.

"Предстоят разпити, назначаване на експертизи, оценка и анализ на събраните доказателства, прецизиране на предявените обвинения спрямо привлечените като обвиняеми лица. При събиране на доказателства е възможно привличането като обвиняеми и на други лица", пише в съобщението.

"Нека да не навлизаме в повече подробности". Така ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова отговори на въпрос дали става дума за делото срещу Бобоков и Узунов. По думите й съвсем скоро ще има подробности.

Според сигнала на ОЛАФ МВР трябва да възстанови близо 6 млн. лв., с които са купени джиповете. Засега от силовото ведомство не коментират темата.

Поръчката за автомобилите е обявена на 2 март 2017 г., т.е. по времето на служебния кабинет на Огнян Герджиков. Изпълнителят също е избран от служебното правителство – на 20 април 2017 г. Краят на мандата на кабинета "Герджиков" е 4 май 2017 г. Договорът с избрания от служебния кабинет изпълнител обаче е сключен по времето на третото правителство на ГЕРБ, заради обжалването на процедурата. Това се случва в края на февруари 2018 година.

От президентството излязоха с позиция, в която заявиха, че договорът е бил сключен след края на мандата на Узунов като служебен министър. Изпълнител по него е компанията "Българска автомобилна индустрия" ЕАД на бизнесмена Гриша Ганчев. Според ОЛАФ МВР е допуснало нарушение заради едностранна промяна на тръжните условия и вместо високопроходими автомобили е избрало да осигури автомобили от друг клас (SUV).

mediapool.bg