Кламер БГ - Новини: Прокуратурата не успя да отключи телефоните на Пламен Узунов и го привика

Прокуратурата не успя да отключи телефоните на Пламен Узунов и го привика

България

|
Ср, 01 Юли 2020г. 11:59ч.
Прокуратурата не успя да отключи телефоните на Пламен Узунов и го привика

Президентският съветник и бивш вътрешен министър Пламен Узунов, който в центъра на скандал заради чатове с бизнесмена Пламен Бобоков, е привикан от прокуратурата, за да отключи телефоните си. Това съобщиха от държавното обвинение в сряда. Разследващите намекнаха, че Узунов се опитва да саботира разследването и дава грешни кодове, за да не може да се извлече информацията от мобилните устройства.

Прокуратурата вече разполага с телефона на Бобоков и от него пуска на части чатовете между двамата. Подозира се търговия с влияние и бе образувано разследване. Последната порция чатове бе за осъден в Румъния българин, който се опитва да си издейства помилване. От президентството твърдят, че такава процедура по негово искане изобщо не е започвала. Преди това прокуратурата заподозря, че Бобоков се е намесвал при назначенията на посланици и че Узунов му е изпратил съдебно решение по казуса с либийския танкер "Бадр" преди това да бъде официално публикувано.

Четири нули и три телефона

От Узунов са иззети три телефона, става ясно от съобщението. Назначени са им експертизи.

При изследването на единия са намерени списъци с контакти, имейли, съобщения, снимки, документи и други файлове. Възстаноявани са и изтрити записи.

За втория си телефон Узунов е дал грешен код, твърдят разследващите.

"При изследване на втория телефон, иззет с протокол за обиск от лицето П.У., е установено, че заключващият код не съвпада с предоставения такъв от ползвателя. В заключението на експертизата се сочи, че правилният код се състои от минимум четири символа, като поне един тях е буква", пише в съобщението.

Винтове и манипулации

Още по-трудно е било при третия телефон. Първо разследващите не са успели да го включат, макар че са ползвали няколко кабела и зарядни. Освен това са установени и манипулации по него.

"Огледът на устройството показва, че то е отваряно и са развивани винтовете в долната му част. Установено е още, че по него са извършвани манипулации и опити да бъдат сменени части. В хода на изследването вещото лице е отстранило причинената повреда на телефона и същият е приведен в активен режим. Установено е още, че устройството има код за заключване. Предоставеният на водещия разследването от ползвателя на телефона П.У. код, а именно: 0000, не съвпада с действителния. Заключението на експертната справка сочи, че правилният код се състои от шест цифри", пишат от прокуратурата.

Узунов е призован в следствието, за да даде правилните кодове. Освен него за разпит е привикан и шефът на Националната служба за охрана (НСО). Причината е, че единият от телефоните на президентския съветник бил оставен в кола от кортежа на службата. Устройството е предадено на прокуратурата от шофьора на Узунов.

mediapool.bg