Кламер БГ - Новини: Васил Божков вече е разследван и за убийства, принуди и изнасилвания (видео)

Васил Божков вече е разследван и за убийства, принуди и изнасилвания (видео)

България

|
Вт, 04 Фев 2020г. 19:17ч.
Васил Божков вече е разследван и за убийства, принуди и изнасилвания (видео)

Васил Божков "е може би един от най-опасните българи в историята след 89-а година", заяви главният прокурор Иван Гешев във вторник, когато прокуратурата "изненадващо" откри данни за купища престъпления, вършени от хазартния бос и предполагаемата престъпна група, за чийто лидер е сочен. Срещу него вече има две дела – освен за неплащане на стотици милиони такси от хазарт, сега вече и за убийства, принуди и изнасилвания. Прокуратурата призова всеки, който има информация по тези въпроси, да се обади на разследващите. Бяха посочени телефони и обещана анонимност на свидетелите.

"В хода на това производство се извършват действия по разследването по събиране на доказателства за много престъпления. Убийства и всякакви други престъпления, които са свързани да кажем така - конкретно за убийствата - хазартна дейност", заяви във вторник главният прокурор Иван Гешев от Брюксел, където е на посещение.

Според източници на БНТ са изискани и материалите от разследването за покушението срещу Манол Велев през 2007 г., тъй като с казината си той е бил пряк конкурент на Васил Божков. Няколко други неразкрити убийства на играчи на хазартния пазар също са във фокуса на разследващите.

От Брюксел главният прокурор каза пред БНТ, че Божков се намира в арест в Обединените арабски емирства, а прокуратурата ще направи всичко необходимо, за да го прибере в страната.

"Обвиняемият Божков разполага с много пари, това не е тайна за никого. Той може би най-богатият българин. Може би е най-опасният българин след 89-та година. Прокуратурата играе на полето на закона. Хора от такъв калибър не са в тези рамки. Те могат да правят много други неща", каза Гешев.

От години

Второто дело срещу обвиняемия президент на "Нове холдинг" е за участие в престъпна група, действала още от 2012 г., става ясно от съобщението на държавното обвинение. Какво са правили прокурори и полицаи 8 години, не се разбра, нито ще бъде ли търсена на някого отговорност, ако евентуалните разследвания са били смачкани. В съобщението се намеква, че жертвите може и да не са си мълчали, за разлика от разследващите.

"Изискани са досъдебни производства от други прокуратури, касаещи конкретни случаи, свързани с разследване на убийства и опити за такива. Извършва се анализ на всички убийства през годините, свързани с лица, осъществявали хазартна дейност, както и случаи на извършени изнасилвания", твърди прокуратурата.

Граждани, обадете си по телефона

Всички, които разполагат с информация за подобни деяния, могат да се обадят в прокуратурата и МВР, пишат от държавното обвинение. Телефоните са 02 982 8998; 02 9828590.

Не данъци, а такси

Божков е обвиняем за множество престъпления, съобщават от прокуратурата. Част от тях са свързани с "неплащане на значителни по размер такси по Закона за хазарта, пране на пари и други", пише в съобщението им.

На практика от държавното обвинение опровергават началника си Иван Гешев, който преди дни, говорейки за Божков, заяви, че задължението на всеки гражданин е да си плаща данъците. Сега се оказва, че обвинение за данъчни престъпления вероятно няма. Миналата седмица Гешев каза, че бизнесменът дължи на държавата над 500 млн. лв. и пресметна, че с тези пари всички пенсии можели да се увеличат веднага с по 100 лв.

Предизвестено

Подозренията за изнасилвания и убийства бяха обявени няколко дни, след като съдружникът на Божков Цветомир Найденов заяви преди бТВ, че той бил сериен изнасилвач. Тогава бизнесменът отговори, че очаква обвинение и за участие в заговора за убийство на папата. Междувременно разследващи влязоха в офисите на Божков, за да изземат колекцията му от антики, без да са особено ясни основанията за това. От фондация "Тракия", която съхранява античните ценности, предотвратиха изнасянето им с кашони и чували и засега акцията е преустановена, но се очаква да продължи.

В понеделник от сградата на "Нове холдинг" оттам бяха изкарани няколко луксозни коли.

Част от колекцията на Божков ще бъде иззета, после може да му я върнат

Във вторник Гешев информира, че подозренията на прокуратурата са, че част от колекцията на Божков е незаконно придобита – "съкровища, изкопани и откраднати от българската земя".

"Когато експертите си свършат работа и опишат всеки един експонат, ще бъдат иззети само тези, чийто произход е съмнителен...Ако се установи, че са законно притежавани, има определен ред да бъдат върнати на г-н Божков", заяви той.

Бивши служители на ГДБОП защитават "този човек"

Гешев нападна хората от фондация "Тракия", които се противопоставят на изземването на колекцията и алармираха, че е направен опит за изнасянето й в чували, което според обвинител номер едно било "фалшива новина".

"Бивши ръководители в ГДБОП точно на отдела, точно който се занимава с трафик и престъпления, свързани с културно-исторически ценности. Това много ясно обяснява защо тези хора излизат да говорят и какво защитават - включително и този човек. Тези съкровища, така да ги кажем, са изкопани и откраднати от българската земя. Имаме данни, че те са закупени, не малка част от тях, от иманяри. Изнесени са нелегално от страната, изпрани са през аукциони, за да попаднат в тази колекция. Имаме данни, които проверяваме също, че част от тази колекция има незаконен произход", каза Гешев пред БНТ.

Главният прокурор допълни, че прокуратурата е станала мишена на "хибридни атаки" от кръгове, свързани с "подсъдимия (Иво) Прокопиев, подсъдимия Цветан Василев, маргинални организации", на които сега има съвпада интереса с този на хората около Божков.

Екстрадицията зависи изцяло от ОАЕ

Той коментира още, че екстрадицията на Божков зависи изцяло от Обединените арабски емирства, където бизнесменът бе задържан в петък. Прокуратурата изготвя документите, които трябва да изпрати на властите там.

"ОАЕ много бързо реагираха, за което им благодаря. Аз съм сигурен, че тази държава ще екстрадира обвиняемия Божков", изрази увереност Гешев.

Само загряваме

"Само загряваме. Мисля, че съм ясен. Виждате какво правим последните години. Виждате хора, които още се намират в арестните помещения. Които са изправени пред българския съд", заяви Гешев по повод акцията срещу Божков. Той уточни, че прокуратурата си е свършила работата и по много други случаи и обвиняемите били изправени пред съда. Сега бил ред на съда да си свърши работата. Според Гешев в момента прокуратурата правела неща, които никой не е правил през последните 30 години.

Изявлението на главния прокурор е част от интервю за БНТ. Откъс бе публикуван в канала на прокуратурата Youtube близо час преди излъчването на интервюто. От известно време главният прокурор се опитва да конкурира премиера Борисов по публичност. Всички негови изяви се документират на видео и след това се разпространяват. Главният прокурор обаче все още си няма фейсбук профил.

mediapool.bg