Кламер БГ - Новини: Прокуратурата мълчи от 10 месеца за смъртта на детето на Московски

Прокуратурата мълчи от 10 месеца за смъртта на детето на Московски

България

|
Пон, 26 Ноем 2018г. 09:32ч.
Прокуратурата мълчи от 10 месеца за смъртта на детето на Московски

Прокуратурата продължава да крие информация за хода на разследването на инцидента с моторна шейна, при който на 2 февруари загина 4-годишният син на доскорошния транспортен министър Ивайло Московски, съобщава вестник “Сега“. Междувременно бившият министър бе избран от правителството за вицепрезидент на Черноморската банка.

Казусът, който първоначално се разследваше под надзора на Софийската окръжна прокуратура, от месеци е в Софийската градска прокуратура. Единственото обяснение, дадено за прехвърлянето, е, че към момента на престъпния резултат Московски е бил министър.

Шефката на градската прокуратура Емилия Русинова казва, че делото е на производство и че без съгласието на наблюдаващия прокурор не може да даде никаква информация. Наблюдаващият прокурор обаче не разрешава да бъде огласено дори името му, камо ли да даде подробности на какъв етап е разследването, какви са изводите от експертизите, има ли повдигнати обвинения, докога е последното удължаване на срока на разследването.

Делото, водено от националното следствие, е стигнало до извода, че трябва да бъде търсена отговорност от Московски, съобщава “Сега“, позовавайки се на неофициална информация. Причината за този извод е, че шейната, с която стана инцидентът, е трябвало да бъде ползвана от максимум един човек. Вече месеци наред обаче папките по делото с тези изводи събират прах в прокуратурата. Доскоро експертизите се сочеха като причина за протакане на делото.

Мълчанието е стратегията на прокуратурата още от самото начало на този случай. Първо на обществото дори не беше съобщено как е станала катастрофата с мощната машина, управлявана от министъра. По неофициална информация тя се е ударила в дърво. Прокуратурата мълча 5 дни по случая, а след това обяви, че делото за причиняване на смърт по непредпазливост е прехвърлено за разследване в националното следствие.

"По делото следва да бъдат разпитани голям брой свидетели и да бъдат назначени множество съдебни експертизи и други действия по разследването, част от които изискват и специфични знания за разрешителния режим и правилата за ползване на моторни шейни", заявиха тогава обвинителите.

mediapool.bg