Кламер БГ - Новини: Прокуратурата започна кампания срещу фалшивите ТЕЛК

Прокуратурата започна кампания срещу фалшивите ТЕЛК

България

|
Пон, 21 Ян 2019г. 18:20ч.
Прокуратурата започна кампания срещу фалшивите ТЕЛК

Прокуратурата е започнала кампания срещу фалшификацията на медицинските експертизи за трудоспособност (т.нар. ТЕЛК), които водят до отпускане на пенсии поради нетрудоспособност. Първите акции са в Силистра, Разград и Перник, където процентът на инвалидните пенсии е най-голям.

В Силистра пенсиите за нетрудоспособност са 28.6% от всички пенсии, в Разград – над 18%, Перник – 17%.

"Образувани са досъдебни производства в цялата страна по повод източване на средства от НОИ чрез фалшиви документи за инвалидност", обяви зам-.главният прокурор Иван Гешев в понеделник. Разпитани са били стотици хора, вземащи инвалидни пенсии. Повечето от тях не могли да посочат от какво са болни.

"Само последните две седмици е констатирано, че никой не ходи никъде (на лекар – б.р.) - минават посредници, получават по 600 лв. и носят необходимите документи. Получават се едни инвалидни пенсии и човекът си живее добре, без да има нужда от каквото и да е парична помощ“, разказа Гешев.

Кампанията на прокуратурата срещу фалшивите медицинските експертизи няма да е инцидентна, а ще продължи до края на тази година. Иван Гешев обясни, че обвинението ще анализира и стари дела за фалшиви медицински документи. Той каза, че най-напреднали са новите досъдебни производства в Силистра. По едно от тях предстои да бъдат повдигнати обвинения, а сред замесените бил бивш кмет.

В Силистра са намерени огромен брой книжа, празни бланки за ТЕЛК, списъци с лични данни на граждани и лични документи, посочи главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

"От над 200 лица сме свели сведения. Голям процент не знаят от какво са болни. Не знаят къде са се лекували, каква им е диагнозата. Не знаят дали са били хоспитализирани, дали и какви документи са необходими. Отделно не знаят комисията от колко човека е, дали един лекар, дали са трима“, разказа Ивайло Иванов.

Всяка година държавата плаща над 1.7 милиарда лева за пенсии за нетрудоспособност, което е около 18% от целия бюджет на държавата за пенсии.

mediapool.bg