Кламер БГ - Новини: Принудителната изолация в болница за хора с коронавирус е отменена

Принудителната изолация в болница за хора с коронавирус е отменена

България

|
Ср, 20 Май 2020г. 09:45ч.
Принудителната изолация в болница за хора с коронавирус е отменена

Здравният министър Кирил Ананиев размисли и отмени заповедта си, с която налагаше задължителна изолация в болница за определени групи от населението, които са заразени с новия коронавирус. Той стори това, след като срещу заповедта му бе подадена жалба, в която се твърди, че министърът нарушава основни права.

На 13 май Ананиев заповяда, че хората над 60-годишна възраст и тези с хронични хронични заболявания, задължително трябва да бъдат лекувани и изолирани в болница, ако имат коронавирусна инфекция. Седмица по-късно четирима известни адвокати внесоха в съда жалба срещу тази заповед с аргумент, че тя грубо показва основни човешки права.

Когато медиите оповестиха информация за жалбата, министър Ананиев веднага размисли и посред нощ отмени старата си заповед и излезе с нова.

Болничното лечение за хора с коронавирусна инфекция вече ще е по предложение на личния лекар в зависимост от това как протича заболяването. Отказът от болнично лечение ще се прави писмено и изрично. При всички положения болният трябва да бъде задължително изолиран и/или лекуван вкъщи за 28 дни от датата на лабораторното потвърждаване на диагнозата му.

С нова заповед на Ананиев се променя режимът и за другите две групи, които подлежат на изолация или настаняване в болница. Това са хората, за които заболяването протича тежко със задух, кашлица и други, както и хората, които не могат да бъдат изолирани в домашни условия. Това са хората, настанени в социални институции.

Заповедта за задължителната изолация в болница бе атакувана от адвокарите Мария Шаркова, Емилия Недева, Снежана Стефанова и Теодор Стоев. Те напомнят за решението на Европейският съд по правата на човека, че принудителното лечение по Закона за здравето е равносилно на лишаване от свобода.

Въвеждането на хора за болнично лечение става само със съгласие на пациента, освен ако в закон не е посочено друго, а медицинските дейности се осъществяват след изразено информирано съгласие. Пациентът по всяко време може да откаже медицинската помощ.

Конституцията пък забранява принудително лечение или санитарни мерки, освен в предвидените от закона случаи.

От заповедта на Ананиев излиза, че задължително трябва да се настаняват в болница за лечение дори хора, които няма причина да бъдат лекувани, твърдят адвокатите. Досегашните изследвания показват, че при близо 50% от хората коронавирусът преминава безсимптомно. От министерската заповед се разбира, че всеки с положителен тест за вируса трябва да бъде изолиран в болница.

Адвокарите казват в жалбата си до Върховния административен се казва, че здравният министър е дописал закона и че няма право да издава подобна заповед. Заповедта е нищожна, защото противоречи грубо на конституцията, на Конвенцията за правата на човека и на Закона за здравето. Адвокатите казват, че министърът не може да определя групи пациенти по възраст, които да подлежат на задължителна изолация в болница и болнично лечение.

mediapool.bg