Кламер БГ - Новини: Прием "на хартия" за първокласниците в София поне още година

Прием "на хартия" за първокласниците в София поне още година

България

|
Пет, 01 Фев 2019г. 18:22ч.
Прием "на хартия" за първокласниците в София поне още година

Поне още година първокласниците в столичните училища ще се приемат на място в училищата, а не с централизирана електронна система. Причината е, че общината иска от образователното министерство да изработи въпросната система. То обаче тепърва започва процедурите и едва ли ще има краен резултат до новия прием след няколко месеца.

Така през 2019 г. София ще остане единствената голяма община, в която кандидатстването не става електронно. Е-системи за прием работят във Варна, Бургас и Пловдив. В тези градове заедно със София реално има нужда от класиране за І клас.

То се прави по основни критерии, зададени от образователното ведомство. Децата се разделят в четири групи според това дали адресът им е в района на училището и от кога е той. Децата извън района се записват едва след като бъдат записани всички, живеещи в него. И тази година приемът ще е основно по тези правила с тази разлика, че децата, които имат брат или сестра до 12 години в същото училище, ще влизат директно в групата с най-голям шанс за прием независимо къде е адресната им регистрация.

През миналата година напрежение около приема имаше основно в столицата и това се дължеше и на офлайн кандидатстването. То създаде затруднения за родителите. Доведе и до различни практики при обявяването на резултатите. На места беше посочено в кои групи според адреса си попадат децата, показани бяха и точките, с които са приети, както и дали са влезли със жребий при повече кандидати за малко места. Други училища публикуваха само списък с класираните, без да посочват подробности. Това предизвика съмнения сред родители за пропуски при класирането.

Подобни проблеми в другите градове нямаше. Още миналата година от общината, и от образователното министерство обясниха, че от тази година и в София вероятно ще действа е-система. Местната власт обаче смята, че не е неин ангажимент разработването й, въпреки че в останалите градове платформите са създадени от общините и въпреки факта, че Столичната община възложи и администрира подобна система за детските градини. Тя работи от 2008 г., но тръгна със скандал, след като сайтът блокира при пускането си и общината беше засипана с жалби на гневни родители.

На въпрос дали тази година в София ще има електронно кандидатстване зам.-кметът по образованието Тодор Чобанов препрати към Министерството на образованието, което имало ангажимент да направи платформата. Според него нейната дългосрочна цел била с една регистрация в платформата родителите да могат да кандидатстват за място от яслата до училище.

"Възложил съм на Регионалното управление на образованието в София да обяви процедурата за изграждане на системата. Тя обаче едва ли ще е готова за тази година", коментира министърът на образованието Красимир Вълчев пред Mediapool. Той припомни, че в другите общини системите са на местните власти, а и там процентът на приетите по първо желание бил много висок, което показвало, че електронният прием е ефективен.

Междувременно правилата за прием на първокласници в София отново се променят. Предложенията са подложени на обществено обсъждане. Освен, за да отразят новите текстове за братя и сестри, те включват и допълнителни точки за по-големи братя и сестри над 12-годишна възраст. За тези деца ще се дават 11 точки. Бонусите се прилагат, когато приключи класирането на децата, живеещи в района на училището. При еднакъв брой точки първокласниците отново ще влизат с жребий.

mediapool.bg