Кламер БГ - Новини: Преминаването през Северната тангента ще е с винетка от януари

Преминаването през Северната тангента ще е с винетка от януари

България

|
Пет, 28 Дек 2018г. 16:06ч.
Преминаването през Северната тангента ще е с винетка от януари

От 1 януари ще е необходима винетка за преминаването през Северната скоростна тангента на София. Безплатно ще е

пътуването по осеяната с дупки Северна дъга на околовръстния път. Това стана ясно след първия кръг преговори между Столична община и Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) в търсене на решение от кашата, която забърка кабинетът на Бойко Борисов.

Казусът възникна след като в четвъртък правителството реши, че построената с европейски средства Северна скоростна тангента става част от новата магистрала "Европа". В нея влиза още и скоростния път от София до Калотина, чието строителство предстои. Така за ползването на магистралата ще е нужна винетка, а решението на кабинета изправи един срещу друг северните срещу южните квартали на столицата. Причината е, че за да осъществят бърза връзка с града жителите на северните райони ще трябва да плащат, докато тези на южните квартали като Бояна, Драгалевци, Симеоново са освободени от винетка. Правителството не включи Южната дъга на околовръстния път в платената пътна мрежа.

По тази причина Столична община излезе с позиция, че всички жители на общината трябва да имат равен достъп до града.

Първите разговори между представителите на Столична община и АПИ обаче не дадоха резултат и неравенството остава. Следващият кръг от преговорите е насрочен за 2 януари.

На извънредна пресконференция директорът на Националното тол управление Антон Антонов каза, че въпреки продължаването на преговорите в търсене на приемливо решение от 1 януари пътуващите по Северната скоростна тангента трябва да са с винетки.

Обсъжда се идеята жителите на Столичната община при преминаване на Северната скоростна тангента да не бъдат глобявани, докато се изясни дали ще са нужни винетки, каза още Антонов.

Той посочи, че предложението на АПИ към Столична община е по Северната дъга на околовръстния път да не се плаща винетка и по този начин жителите на крайните квартали да пътуват до центъра на София.

Проблемът е, че състоянието на пътната настилка на Северната дъга е лошо – има множество дупки. Освен това пътят на жителите от северните квартали на София ще се увеличи.

"Имаме много добра комуникация, търсим приемливо за всички и в рамките на закона решение", каза заместник-кметът по финансите Дончо Барбалов, който отговаря и за транспорта в София.

Целта е да се намери работещо и ефективно решение, което не ощетява шофьорите на леки автомобили, ползващи тангентата за бърза връзка между северозападните и югоизточните квартали на столицата, добави той.

Кметът на район Нови Искър Даниела Райчева каза от своя страна, че към момента има пътища, които осигуряват достигане до София без да е нужна винетка. По думите й по тях няма да се осъществява контрол за наличие на винетки.

"Ще се търси законово решение на проблема, който възникна. Трябва да се изчисти как тангентата да бъде освободена от винетна такса", каза Райчева.

Жителите на район Нови искър са едни от засегнатите от правителственото решение.

mediapool.bg