Кламер БГ - Новини: Премиерът за машинния код: Много шум в опит да се събори кабинетът

Премиерът за машинния код: Много шум в опит да се събори кабинетът

България

|
Пет, 27 Окт 2023г. 19:02ч.
Премиерът за машинния код: Много шум в опит да се събори кабинетът

Николай Денков, снимка: БГНЕС

Целият шум около видеозаписа, направен при машина за гласуване, има за цел отново да постави под въпрос машинния вот, каза премиерът Николай Денков пред журналисти в Брюксел по повод твърденията на ГЕРБ, ДПС, ИТН, БСП и "Възраждане", че зам.-министър е направил копие на кода на машините, които ще се използват на вота в неделя.

Според него "има много шум, но малко съдържание в това, което се представя като обвинения" и е очевидно, че опозицията много иска да използва ситуацията за нов опит да събори правителството. Освен това "ГЕРБ и ДПС отдавна искат да премахнат машините, така че може би за тях това е един удобен начин това да се случи", казва Денков.

По думите му всъщност става дума за документиране на проверка на машините, което е задължително според вътрешните правила на Министерството на електронното управление. Записът е част от документацията за извършените тестове.

"Така че от цялата информация, която имам, няма абсолютно нищо притеснително. Вотът по никакъв начин не е компрометиран", добави премеирът.

Той подчерта, че всеки гласоподавател може да провери за кого е гласувал върху разписката от машината, преди да я пусне в урната, а после тези "билети" се броят ръчно. Сигурност дава също фактът, че кодът в машините е заключен с паролите на трима членове на Централната избирателна комисия (ЦИК). Без ЦИК по машините нищо не може да се промени.

Денков добави, че би искал да гласува с машина: "Винаги съм гласувал с машина, откакто те са разрешени - по-лесно и по-удобно е. Аз вярвам на машините".

Попитан за евентуална оставка на зам.-министъра на електронното управление Михаил Стойнов, премиерът отговори, че ще се мисли за това след проверката, която трябва да се направи по случая. "Ако тя покаже, че е нарушил някакви правила, той ще бъде освободен", каза Денков.

mediapool.bg