Кламер БГ - Новини: Премиерът: СЕМ да сложи край на “широко затворените очи”, а не да обяснява какво не може да прави

Премиерът: СЕМ да сложи край на “широко затворените очи”, а не да обяснява какво не може да прави

България

|
Вт, 08 Авг 2023г. 14:11ч.
Премиерът: СЕМ да сложи край на “широко затворените очи”, а не да обяснява какво не може да прави

Премиерът: СЕМ да сложи край на “широко затворените очи”, а не да обяснява какво не може да прави

Крайно време е СЕМ да сложи край на феномена на “широко затворените очи”, а не да обяснява какво не може да прави, обяви във вторник премиерът Николай Денков. На практика в последните 24 часа Денков и СЕМ се оказаха в задочен спор кой и как може да се бори срещу дезинформацията и да отстоява етични принципи в журналистика. Всичко започна в понеделник, когато по време на отговори на въпроси във фейсбук Денков посочи, че СЕМ не си върши работа.

Да се сложи край на феномена на "широко затворените очи"

"През последните два месеца виждам, че много от проблемите, с които се сблъскваме, са резултат от феномена на "широко затворените очи". Крайно време е Съветът за електронни медии да се опита да види какво може да направи, за да се справи с проблемите с дезинформацията, хибридните атаки, неспазване на етичните правила, а не да обяснява какво не може да направи", коментира във вторник Никорай Денков. Новият му коментар към СЕМ дойде по повод на позиция на регулатора от ранните часове във вторник, в която се казва, че Денков "не познава правомощията на СЕМ".

СЕМ: Недопустими оценки и внушения

В позицията, която не е подкрепена от Пролет Велкова, се казва, че СЕМ намира за недопустими оценките и внушенията, направени от министър-председателя по адрес на СЕМ. “Изразеното по време на двумесечния отчет под формата на интервю показва непознаване на правомощията на органа, определени в Закона за радиото и телевизията; незнание по отношение дейността на кои лица е компетентен СЕМ; неразбиране, че професионалните стандарти за журналистическа дейност, залегнали в Етичния кодекс на българските медии, се съблюдават от Етичната комисия (саморегулаторен орган) към Фондация „Национален съвет за журналистическа етика“, пише в позицията на сайта на регулатора.

За да щрихира дейността си, СЕМ посочва, че за изминалата година е осъществил над 24 000 часа мониторинг на телевизионни и радиопрограми. В рамките на правомощията си е провел и осем фокусирани наблюдения по темата за войната в Украйна, които включват и анализират проблема с дезинформацията.

mediapool.bg