Кламер БГ - Новини: Премиерът: Можем да произвеждаме това, което ни е нужно

Премиерът: Можем да произвеждаме това, което ни е нужно

България

|
Четв, 12 Март 2020г. 14:07ч.
Премиерът: Можем да произвеждаме това, което ни е нужно

Можем да произвеждаме това, което ни е нужно, успокои премиерът Бойко Борисов, който провери производството на защитни облекла в габровското предприятие "Мак".

"Всички държави-членки на ЕС имат дългосрочни договори с фирми, но в един момент доставките на защитни маски и облекла спряха. Само в рамките на три дни имаме 40 хиляди метри плат. По 2000 облекла в момента се кроят", съобщи Борисов.

От ръководството на фирмата му разясниха, че имат капацитет да произвеждат по 15 хил. гащеризона месечно. Не е необходимо защитното обелкло да се пере всеки път, може да се дезинфекцира на сухо. Няма яснота дали облеклата са вече сертифицирани. Компанията започна процеса по сертификация в понеделник, а министърът на икономиката Емил Караниколов обеша до два дни изпитанията и сертификата да са факт.

От компанията увериха премиера, че работят максимално бързо, за да се отговори на нуждите на доктори, сестри, санитари и социални работници.

По 20 евро за едно защитно облекла за еднократна употреба, доставяно от чужбина плаща България. По-добре е парите да останат при българските работници, каза Борисов. От обясненията му стана ясно, че страната се подготвя за по-дълго време да бъде в такава ситуация.

"Имаме няколко хиляди респираторни уреди, но и там поръчките навсякъде спряха. 5 млн. сме осигурили, където има, всичко да се изкупи. Добре че новите линейки имат респиратори в тях, така че се действа максимално бързо", заяви Бойко Борисов. Допълни, че получените 70 000 маски от Турция в сряда вече са разнесени.

"Паралелно с това – тема, която в България не съществува, но в съседни страни е страхотен бич, у нас миграционният натиск продължава да е нула. Оптимист съм, че натискът върху нашите братя ще намалее, но българите може да спят спокойно", отбеляза мимоходом Борисов.

Радев: Политиците да не се правят на лекари

Президентът Румен Радев от своя страна коментира, че :сме изправени пред сериозно предизвикателство – и като общество, и като икономика, и като социален живот".

Той посети в Плевен производствено предприятие и се запозна с прилаганите превантивни мерки за гарантиране на безопасни условия на труд и непрекъснат производствен процес.

Държавният глава подчерта, че е от изключителна важност в реалния живот да се изпълняват указанията на Националния оперативен щаб.

"Затова огромното натоварване е върху общините. Да намерят баланса – от една страна да запазим общественото здраве чрез редица мерки, включително и ограничителни, от друга страна в никакъв случай да не допуснем парализа на икономиката и на обществения живот", коментира Радев.

Цялото държавно внимание да се насочи към лекарите

"Мерките са ясни. Според мен не трябва политиците да се правят на лекари и обратното – трябва да се изпълняват указанията на Националния оперативен щаб. Те са ясни, но държавата трябва да подпомага всячески – ресурсно, с всички възможни ресурси и потенциал, който има, така че да се справим. (…) Общественото здраве започва от грижата за медицинския потенциал. Те са хората, които в момента трябва и ще ни изведат от тази криза. Към тях трябва да е насочено цялото държавно внимание, като мотивация, оборудване, подготовка, квалификация, условия на труд", посочи президентът.

Той призова за дисциплина от страна на гражданите.

mediapool.bg