Кламер БГ - Новини: Президентът видя вероятност за политическа криза

Президентът видя вероятност за политическа криза

България

|
Съб, 09 Май 2020г. 12:43ч.
Президентът видя вероятност за политическа криза

"Тази криза е многопластова, има много компоненти - основните са здравният, социалният, икономическият. Има вероятност всички тези фактори да преминат и към политическа криза".

Това каза пред журналисти президентът Румен Радев по повод разпространението на коронавируса. Той и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха цветя пред паметника на Незнайния войн по повод 75 години от края на Втората световна война.

Радев припомни съвместното изявление на президентите на САЩ и на Русия и призова за обединение. "Най-важното е да търсим това, което ни обединява, така че да може да излезем по-силни, по-отговорни, по-сплотени за нашите граждани", каза държавният глава.

"В тези трудни дни за нас трябва да търсим не чертаенето на нови разделителни линии, трябва да търсим нашия общ интерес. Няма изгода в момента", добави той.

Той не пожела да коментира в детайли приетите в петък на първо четене промени в Закона за здравето, с които се дава възможност мерките срещу коронавируса да продължат да действат и след 13 май, когато приключва извънредното положение.

"Знаете, че начинът, по който се правят законите в България, са с все по-растящи пороци. Моят призив е, когато се пишат такива важни закони, да се отчита, че има и Конституция и други закони, както и правилник на Българския парламент, който трябва да се спазва", посочи Радев.

Президентът поздрави здравни работници, доброволци, полицаи, транспортни работници, които са направили така, че в страната да премине изпитанието, което е донесъл коронавирусът. "Най-вече поздравявам всички наши сънародници, които не се подадоха на паниката и пропагандата и проявиха не страх, а отговорност", добави държавният глава.

Радев подкрепи и искането на БСП в парламента да бъде създадена временна комисия, която да след и разходите за борба с коронавируса. Държавният глава припомни, че той също е отправил призив за повече прозрачност в това отношение.

"Много е важно да има доверие, каза Радев, а такова се гради с прозрачност и отчетност. Прозрачността е къде отива всеки лев – по какви критерии, кой ги харчи", добави той.

mediapool.bg