Кламер БГ - Новини: Президентът: Партиите нямат право на грешка, да започнат диалог

Президентът: Партиите нямат право на грешка, да започнат диалог

България

|
Съб, 17 Юли 2021г. 12:53ч.
Президентът: Партиите нямат право на грешка, да започнат диалог

Сн. БГНЕС

Време е партиите да поемат политическа отговорност, защото този път те нямат право на грешка, коментира президентът Румен Радев в събота.

Пред журналисти във Варна държавният глава съобщи, че ще започне консултациите с парламентарно представените групи възможно най-бързо, но кога ще връчи първия проучвателен мандат зависи от партиите.

"Зависи много от това дали партиите ще намерят първо диалог, и второ - ще успеят да постигнат някакъв консенсус…За тях гласуват хората, те не гласуват за този служебен кабинет“, допълни държавният глава.

“Апелирам още един път към партиите не само да заявяват намерения по време на избори, но сега да покажат, че могат да предлагат алтернатива, че могат водят диалог помежду си, а не да бягат от отговорност и да се оправдават“.

Радев припомни, че служебният кабинет е изцяло негово решение, назначение и негова отговорност.

Президентът посочи, че служебното правителство изпълнява успешно задачата, която е поставил - за начало на демонтажа на порочния управленски модел и утвърждаване на държавността, за работа в интерес на обществото, а не на отделни партии и бизнес кръгове.

На въпрос как ще коментира обявяването на проекто-кабинет от "Има такъв народ" не пред парламента и преди да са ясни резултатите от изборите, президентът каза, че всяка партия сама определя тактиката си.

“Според мен, ако се прави обявяване на състав на Министерски съвет, ако има смелост и откритост, това трябва да се прави или в хода на предизборната кампания, или, ако не направи тогава, влизаме в ясно установената конституционна процедура - когато се връчи мандат, тогава е времето да се обяви съставът на един кабинет, и той трябва да се разглежда в парламента, там е мястото“, каза държавният глава.

Радев коментира и скандала в спешната болница "Пирогов" като подчерта, че случващото се там е показателен случай за системен проблем в българското здравеопазване.

Политическите партии трябва да влязат във диалог и да формират парламентарно мнозинство, каза от своя страна премиерът Стефан Янев при посещението си в Балчик.

.

mediapool.bg