Кламер БГ - Новини: Президентството се включи в спора между МО и МВР: да се купят самолети, но не и хеликоптери

Президентството се включи в спора между МО и МВР: да се купят самолети, но не и хеликоптери

България

|
Ср, 28 Авг 2024г. 13:59ч.
Президентството се включи в спора между МО и МВР: да се купят самолети, но не и хеликоптери

Вертолет Президентството поръча инвестиции в самолети и друго оборудване, които да бъдат използвани при гасенето на пожарите по въздух.

Според "Додуков" 2 българските ВВС разполагат с достатъчно транспортни вертолети "Cougar" и Ми-17 и трябва да се осигурят средства за ремонти и подготовка на екипажите.

Така в следващите години ще имаме средно осем изправни машини от двата типа, готови за противопожарна дейност, и не е необходимо закупуването на нови вертолети. Нужни са обаче още транспортни самолети "Спартан".

"На този момент, и предвид очакваните сериозни разходи за придобиване и не малкото време за доставка, изглежда нецелесъобразна покупката на нови вертолети, особено ако те не са предназначени за ВВС, а с тях тепърва ще се изграждат структури в други министерства", се посочва в становище на президентството до служебното правителство, цитирано от специализираното издание otbrana.com.

И МВР, и МО вече обявиха желание да управляват евентуално звено за гасене на пожарите по въздух. От МО вече обясниха военновъздушните сили разполагат с целия ресурс за осигуряването на жизнения цикъл на авиационна техника, а ако се реши да се прави структура в МВР, трябва да се създава такава от А до Я.

mediapool.bg