Кламер БГ - Новини: Предупредителен код за обилни валежи в няколко области

Предупредителен код за обилни валежи в няколко области

България

|
Четв, 10 Ян 2019г. 10:01ч.
Предупредителен код за обилни валежи в няколко области

Оранжев предупредителен код за обилни валежи от дъжд е обявен в четвъртък за 5 области на страната - Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас. Очакваните количества са около 35-50 л/кв.м.

Жълт код за валежи от сняг е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, София град, Софийска област, Перник. Очаква се снежната покривка да достигне около 10 см, в планинските райони - 15-20 см.

Предупреждение за валежи от дъжд е обявено за областите Кюстендил, Благоевград, Сливен, Варна и Добрич, като очакваните количества са 25-35 л/кв.м.

В сила е и оранжев код за силен вятър за цялото Черноморие.

В София през целия ден ще вали сняг. Градският транспорт се движи нормално по всички линии.

Екипи на Столичната община са в готовност да затварят пътя към Витоша, за да бъде почистен от снега. 169 снегорина са обработили трасетата на масовия градски транспорт в София. Екипи на Дирекция "Аварийна помощ" продължават с обходите в южните райони и централната част на столицата, каза кметът Йорданка Фандъкова в четвъртък сутринта.

"Приоритетно почистваме трасетата на градския транспорт. Много различна е обстановката в момента. В южните райони валеше много интензивно, почистваше се Южната дъга. В същото време, към "Младост" към този момент не валеше и там нямаше необходимост от почистване. Затова казвам: следи се внимателно, на GPS-системата се наблюдава, също така и системата за видеонаблюдение. Непрекъснато се наблюдава, за да може да се реагира много бързо, където е необходимо. В центъра валеше доста интензивно. Там имаше необходимост от обработки. Организираха се фирмите. Знаят, че санкциите за непочистени участъци са много големи. При над 5% непочистен участък не им се заплаща нищо, така че надявам се да си свършат добре работата днес. Вътрешнокварталните улици се чистят там, където е възможно и тогава, когато е възможно, докато вали снегът. След като спре снегът, ще се влезе по-интензивно в кварталните улици. Възложила съм приоритетно да се почистват вътрешнокавратлни улици, където има училища, детски градини, поликлиники и по-интензивно движение на пешеходци и автомобили. Трябва да е ясно, че обстановката е сложна, зимна, така че някъде е възможно да има затруднения и трябва да се реагира бързо. Ако продължи снеговалежът по време на трафика, ще има, разбира се, затруднения в движението", каза Фандъкова.

Около 20 сантиметра е снежната покривка в Кюстендилско, което усложнява обстановката по пътищата в региона.

Има въведени ограничения по някои от направленията. Над 40 машини почистват по основните направления от републиканската мрежа в областта, каза дежурният в областното Пътно управление към 9.30 ч. тази сутрин.

Десетки товарни автомобили с маса над 3.5 тона от сряда изчакват край Благоевград заради въведената от властите забрана за влизане в южната ни съседка поради снеговалежа в Гърция.

Стотици шофьори спаха в тировете си, като по думите им чакането е започнало от сряда следобед и едва след 7 ч. в четвъртък властите в южната ни съседка са започнали да пропускат тежкия трафик.

"Поради влошени метеорологични условия в Гърция и ограничаване на движението на МПС над 12 т. от гръцка страна през ГКПП "Кулата", започва поетапно спиране на тежкотоварните автомобили над 12 тона по Северната скоростна тангента и АМ "Струма" за областите: София, Перник, Кюстендил, Благоевград, в посока Кулата", съобщиха от АПИ.

В Смолянско в началото на деня имаше изискване всички превозни средства да са с вериги Забранено е движението на товарните автомобили над 12 т без ремаркета и полуремаркета през проходите "Превала" и "Печинско", Батак - Доспат и Девин - Михалково.

mediapool.bg