Кламер БГ - Новини: Служебното правителство продължава смяната по върховете на службите

Служебното правителство продължава смяната по върховете на службите

България

|
Ср, 07 Юли 2021г. 17:02ч.
Служебното правителство продължава смяната по върховете на службите

Сградата на МО в София, сн. БГНЕС

Военното разузнаване най-накрая ще има постоянен шеф, след като служебното правителство предложи на президента да назначи полковник Венелин Венев на поста. Освен това той ще бъде повишен в генерал.

Службата дълго време се ръководеше от изпълняващ длъжността директор - полк. Велко Атанасов, но президентът Румен Радев така и не издаде указ за назначаването му за титуляр на поста.

От сайта на военното разузнаване става ясно обаче, че Велко Атанасов междувременно е станал зам.-директор. А изпълняващ длъжността директор – капитан I ранг Иво Хасекиев.

Освен това кабинетът освободи зам.-председателя на Държавна агенция "Разузнаване“ (ДАР) Ангело Прокопиев. Според информацията на правителствената пресслужба това е станало по негова молба.

Така служебният кабинет продължава рокадите по върховете на службите, след като вече бяха сменени шефовете на ДАНС и ДАР – Димитър Георгиев и Атанас Атанасов.

И двамата се оказаха в дълъг отпуск при идването на служебното правителство.

На мястото на шефа на цивилното разузнаване Атанас Атанасов бе назначен полковник Антоан Гечев, който последно бе военен аташе в Рим, а преди това е бил и зам. шеф на военното разузнаване.

След предложението за освобождаването му Атанасов даде брифинг, на който повтори тезата на ГЕРБ, че рокадите в службите са заради разбитата шпионска мрежа в полза на Русия.

От служебното правителство обаче твърдят, че Атанасов не е изпълнявал закона да предоставя еднаква по обем и съдържание информация на президента, на председателя на НС и на министър-председателя. Оказало се, че е налице нарушаване на този принцип по отношение на разузнавателната информация, предоставяна на държавния глава.

С поста се раздели и шефът на ДАНС Димитър Георгиев.

По предложение на новия шеф на ДАНС Пламен Тончев пък правителството назначи нов зам.-директор на агенцията - Станислав Станчев, който ще доизкара мандата на освободения Недялко Недялков.

mediapool.bg