Кламер БГ - Новини: Борисов: Преди имахме проблем с наводненията, сега – с безводие

Борисов: Преди имахме проблем с наводненията, сега – с безводие

България

|
Ср, 04 Дек 2019г. 11:07ч.
Борисов: Преди имахме проблем с наводненията, сега – с безводие

В България вече няма проблем с наводненията, а с безводието. Това заяви на заседанието на кабинета в сряда премиерът Бойко Борисов. Повод за думите бяха докладите на министрите на околната среда и на регионалното развитие Нено Димов и Петя Аврамова за мерки за водната криза в Перник. Борисов се помоли за повече сняг, а няколко минути по-късно, без дебати, бе сменена областният управител на Перник Ирена Соколова. На нейно място застава Емил Костадинов, бивш кмет на един от кварталите в града, който загуби на местния вот от кандидата на БСП.

"Трябва да имаме много ясна стратегия за безводието, дай Боже да вали сняг непрекъснато, ще го чистим, да напълни язовирите, щото преди имахме проблеми с наводненията, сега с безводието", заяви премиерът.

Взимали са без да ни кажат

Вода от язовир "Студена" е отклонявана неправомерно чрез помпена станция към Радомир без министерството на околната среда да бъде уведомено, докладва Димов. Във ведомството не знаят какво количество е било пренасочно към Радомир, защото в станцията нямало дори водомер. Дадени са предписания за поставяне. Сега експертите са поискали данни за разхода на ток от съоръженията, за да се опитат да разберат "по обратен път" колко вода е била изразходена, обясни министърът. По принцип отклоняването на количества към Радомир в позволено, но в кризисни условия. За последните три години министерството не е уведомявано за подобно нещо.

Спряно е и подаването на вода към пернишката топлофикация и завод "Стомана", заяви Димов. Данните сочат, че през последните няколко дни притокът и оттокът от язовира почти се изравняват.

По последна информация на местното ВиК в язовира има под 5 млн. куб. м. вода при общ обем от над 25 млн. куб. м. Очаква се режимът да бъде запазен поне до пролетта.

Перник е на режим от 18 ноември заради намаления обем на яз. "Студена".

Дни преди Борисов да поиска оставката на Соколова, тя обяви, че е направила проверка и е открила неправомерно отклоняване на водата за язовира към помпена станция, която захранва За отклоняването на водата съобщи сайтът „Биволъ“. Освен Соколова с поста си се раздели и шефът на местното ВиК Иван Витанов.

"Те не застанаха държавнически да кажат какви са проблемите и затова трябва да си понесат отговорността. Бързо трябва да се вземат мерки, защото сушата е голяма, всички язовири са празни. Мислим допълнително откъде можем да водоснабдим Перник", заяви Борисов миналата седмица.

Бавно

Миналата година се взе решение държавата да поеме грижата за всички язовири, които общините и областните управители не могат да стопанисват по различни причини, докладва министърът на икономиката Емил Караниколов. Става дума за 418 водоема, 182 от които се нуждаят от ремонт. При голяма част от тях трудно се намират технически документи или такива за собственост и затова е нужно повече време, обясни той.

"Към момента имаме 10 строителни площадки, на които имаме машини и техника и ремонтираме, предстои до края на година още между или пет язовира да започне строителство", заяви Караниколов.

Много аварии

Въведеният в Перник режим пести вода, но за сметка на това по мрежата на ВиК има постоянни аварии, обясни регионалният министър Петя Аврамова. През миналия програмен период, когато имаше възможност за проекти за подмяна на ВиК-мрежи, за Перник такъв не е изготвен, обясни тя.

В опит да се запълни яз. "Студена" вече е пренасочена част от водата от Владайския канал, допълни Аврамова. В момента се разглеждат още две възможности – сондиране в близост до водоема за търсен на подпочвени води и използване на карстови пещери, обясни министърът.

mediapool.bg