Кламер БГ - Новини: Правителството отпуска 27 млн. за обещаваната с години нова болница в Ямбол

Правителството отпуска 27 млн. за обещаваната с години нова болница в Ямбол

България

|
Вт, 07 Май 2019г. 14:46ч.
Правителството отпуска 27 млн. за обещаваната с години нова болница в Ямбол

Министерският съвет ще отпусне 27 млн. лева на утрешното си заседание за довършване на сградата на болницата в Ямбол, обяви във вторник премиерът Бойко Борисов, който заедно със здравния и финансовия министър инспектира построената преди 40 години, но незавършена, сграда на болницата в града.

Премиерът изрази възмущението си от лошите условия, при които се лекуват болните и отбеляза, че се пренасят на ръце, което е недопустимо.

Многопрофилната болница “Св Пантелеймон“ в Ямбол обслужва население от над 60 хиляди души. Строена е на павилионен принцип и 29-те й отделения се помещават в 17 отделни сгради, строени между 1912 година и 1980 година, които в момента са далеч от стандартите на съвременната медицина.

През 70-те години на миналия век започва строителството на нова сграда за болницата, която и до момента е назавършена. През 2013 година ремонтът е възобновен, дограмата е сменена, но болницата остава незавършена, а необходимите суми за довършването й постоянно набъбват.

Така например през август 2015 година тогавашният здравен министър Петър Москов обещава новата болница да е готова до година и половина, като по думите му за завършване и оборудване на сградата са необходими между 8 и 9 млн. лева и се ангажира за съответната година правителството да отпусне 2 млн. лева.

Във вторник здравният министър Кирил Ананиев коментира, че след след завършването на новата болница ще се реши и проблемът с липсата на лекари и медицински сестри, защото условията на работа ще бъдат подобрени.

Паралелно в същата сграда през юни ще се обяви обществена поръчка за обособяване на Спешен център за 482 000 лева, който ще се изгражда с европейски средства.

mediapool.bg