Кламер БГ - Новини: Почит към загиналите при спасяването на човешки живот по повод Деня на спасението

Почит към загиналите при спасяването на човешки живот по повод Деня на спасението

България

|
Пет, 14 Авг 2020г. 15:52ч.
Почит към загиналите при спасяването на човешки живот по повод Деня на спасението

В навечерието на Деня на спасението с едноминутно мълчание, вой на сирени и линейки и духова музика беше почетена паметта на всички лекари, медицински сестри, полицаи, доброволци и граждани, загинали при спасяването на човешки живот.

Денят на спасението се отбелязва от 2005 г. на 15 август, навръх Голяма Богородица. Датата не е избрана случайно. На 15 август 1963 г. д-р Стефан Черкезов, тогава 26-годишен, спасява 47 души, като ги изнася от горящ автобус, а на следващия ден умира от раните си. На него е кръстена многопрофилната областна болница във Велико Търново.

Известни са имената на над 130 лекари и 20 медицински сестри, загинали по време на работа, предимно след извършване на тежки среднощни операции, катастрофи с линейки, както и след заразяване болестите на свои пациенти. В списъците са и полицаи, минни спасители и обикновени граждани, изгубили живота си, спасявайки други хора.

Тази година в Деня на спасението беше почетена и паметта на изгубилите битката с Covid-19 медици - четирима лекари, една медицинска сестра и двама шофьори на линейка, които до последно са помагали на болни от новия коронавирус, но за самите тях заболяването се оказва фатално. Последният починал медик е д-р Димитринка Ралева - общопрактикуващ лекар от Ямбол. На 85-годишна възраст д-р Ралева е изгубила битката с коронавируса, изпълнявайки професионалния си дълг.

На церемонията пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните, в градинката пред ВМА, цветя и венци поднесоха здравният министър Костадин Ангелов, директорът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски, кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, представители на институции и др.

"Използвам днешния момент да призова всички български граждани да бъдат максимално отговорни както към себе си, така и към всички техни близки, особено ако имат такива които са в напреднала възраст, над 65 г., които са с хронични заболявания. Ако имат близки медици нека мислят и за тях", каза здравният министър проф. Костадин Ангелов и благодари на всички, които работят на първа линия в борбата с епидемията.

"В този ден, в който отдаваме почит на всички, които са загубили живота си, за да спасят друг – не само лекари, имаме 7 души медицински лица, загинали при такава ситуация. Това е изключително рядка саможертва и днес нашият поклон е именно към тях", коментира началникът на ВМА

и началник на щаба срещу коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски.

Той допълни, че във време, в което наблюдаваме девалвация на ценности, жестовете като дарителство, доброволчество и да изложиш живота си на опасност, не бива да останат незабелязани.

След церемонията Мутафчийски изказа своята лична признателност и отличи със сертификати за благодарност доброволците, които по време на извънредното положение помагаха на екипите на ВМА в битката с Covid-19.

mediapool.bg