Кламер БГ - Новини: Почина акад. Стефан Воденичаров

Почина акад. Стефан Воденичаров

България

|
Вт, 09 Юни 2020г. 19:18ч.
Почина акад. Стефан Воденичаров

В понеделник е почина бившият председател на Българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров (75 г.). Той е български машинен инженер и учен. За един месец през 2013 година е министър на образованието.

Освен председател на БАН, той бе директор на Института по металознание, съоръжения и технологии. Воденичаров завършва висше образование със специалност "Технология на металите".

През 1989 година става доцент, а две години по-късно и професор. През 1998 година е удостоен с титлата доктор на техническите науки.

Основните направления на научната му дейност са свързани с управлението на остатъчния ресурс на уникални промишлени съоръжения като корпуси на атомни реактори, , магистрални газо- и нефтопроводи, парогенератори и др. Той работи по проекти за създаване на брони на множество видове боеприпаси.

През 2008 г. е избран за председател на Съвет по икономическа политика към Българската стопанска камара. Става председател на БАН с 4-годишен мандат на 3 декември 2012 г.

Малко по-рано същата година е удостоен и с титлата академик.

Стефан Воденичаров оглавява инициативния комитет на левицата за изграждане на АЕЦ "Белене", който води до провеждане на референдума през 2013 година.

Той е носител на множество награди, включително орден "Стара планина", почетен медал на Министерство на отбраната "Свети Георги" – I степен с мечове за заслуги към отбраната на Страната; Почетен знак "Марин Дринов" за значителни заслуги към БАН и други.

mediapool.bg