Кламер БГ - Новини: Посланикът на САЩ призова за пълно разследване на атаката над шефа на БХК

Посланикът на САЩ призова за пълно разследване на атаката над шефа на БХК

България

|
Пет, 28 Окт 2016г. 14:19ч.
Посланикът на САЩ призова за пълно разследване на атаката над шефа на БХК

Американският посланик Ерик Рубин призова в петък за пълно и своевременно разследване на нападението над председателя на Българския хелзинкски комитет (БХК) Красимир Кънев, извършено преди ден на метри от Народното събрание от двама неизвестни мъже.

"Българският хелзинкски комитет е най-голямата организация, защитаваща човешките права в България. Тя е един от най-важните гласове в защита правата на всички български граждани и в подкрепа на европейските и универсални ценности. Нападението над г-н Кънев е нападение над всички, които вярват в едно позитивно, приобщаващо общество, което е отворено за всички мнения и е изчистено от дискриминация и нетолерантност", пише дипломатът в своя позиция до медиите.

Междувременно директорът на столичната полиция Младен Маринов обяви на нарочен брифинг, че подчинените му разследват инцидента "по горещи следи", но все още няма задържани. Образувано е досъдебно производство за нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди.

Той уточни, че нападението е извършено малко след 9.30 часа в четвъртък, като патрул веднага се е отзовал на сигнала, подаден на спешния телефон 112 от потърпевшия Красимир Кънев.

"Предложена му е медицинска помощ. Същият е заявил, че не желае такава. Дал е кратко описание на извършителя. Предложено му е да се качи с полицаите в колата, за да може по горещи следи да обиколят района и евентуално да познаят извършителите. Пострадалият е заявил, че е много ангажиран и няма как. Запознат е бил впоследствие, ако желае да пусне жалба в Първо районно управление, той е завил, че ще пусне такава и си е тръгнал", разказа шефът на СДВР.

Самият Кънев пък коментира по-рано в петък, че няма никакво съмнение, че нападението е свързано с правозащитната дейност на БХК: "Атаката беше резултат от една ескалация на обидите и заплахите срещу мен и срещу други членове на нашата организация през последните две години".

По думите му работещите в БХК често получават обиди и заплахи на улицата, в интернет и по имейл, голяма част от тях изобщо не се разследват. Нападението над него веднага бе осъдено от ръководителя на европейската програма на международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" Джон Далхуисен, но българските институции засега остават мълчаливи по случая.

mediapool.bg