Кламер БГ - Новини: Посланик Митрофанова рецитира "Московски сняг вали в София"

Посланик Митрофанова рецитира "Московски сняг вали в София"

България

|
Нед, 21 Март 2021г. 20:19ч.
Посланик Митрофанова рецитира "Московски сняг вали в София"

Руският посланик в България Елеонора Митрофанова реши да отбележи в неделя Деня на поезията като рецитира в градината на дипломатическата мисия стихотворението "Московски сняг вали в София". Негов автор е поетът, есеист и преводач Владимир Соколов

Подобни артистични прояви станаха много популярни сред западните дипломати у нас през последните години, но за руските посланици е нещо необичайюно.

Освен това изборът на творбата е интересен на фона на разгорелия се в края на седмицата скандал с арестувана група за шпионаж в полза на Русия.

Шестима души - действащи и бивши военни, бяха обвинени за престъпление против републиката и шпионаж в полза на Русия. В неделя два съдебни състава гледат искането на прокуратурата петима от тях да останат постоянно под стража. В случай, че обвиненията срещу тях бъдат доказани, те рискуват да бъдат осъдени на от 10 години до доживотен затвор.

В събота българският премиер Бойко Борисов декларира готовност да обяви за персона нон грата руски дипломати, а ден по-късно стана ясно, че ако се стигне до експулсиране на нейни представители у нас, ще предприеме ответни мерки.

Ще отговорим, определено ще вземем огледални мерки, ако се вземе такова решение", каза първият заместник-ръководител на международния комитет на Съвета на федерацията Владимир Джабаров. цитиран от РИА Новости. Според него обвиненията от страна на София са безпочвени.

Руското посолство в България още в петък призова да се спрат спекулациите до произнасянето на съда по случая. Мисията подчерта, че в условията на усложняване на международната ситуация очевидни са "неуморните" опити за забиване на клин в отношенията между страните.

mediapool.bg