Кламер БГ - Новини: Делтапланерист загина край Мъглиж

Делтапланерист загина край Мъглиж

България

|
Ср, 29 Май 2019г. 15:11ч.
Делтапланерист загина край Мъглиж

Пилот е загинал при инцидент с моторен делтапланер в община Мъглиж тази сутрин. Това е поредната авиокатастрофа през последните два месеца, която взима жертви.

Сигналът за инцидента е получен около 8:30 часа. Все още не се знае какви са причините за трагедията.

Загиналият е дългогодишният пилот Румен Иванов. Един от най-опитните делтапланеристи у нас, инструктор и проектант на леки летателни средства.

Пилотът е пътувал сам, уточни Нейка Тенева, говорител на Окръжната прокуратура в Стара Загора.

"Едва ли е пилотска грешка, вероятно причината е друга", коментираха пред БТА негови колеги.

По неофициална информация делтапланерът, управляван от 63 годишния Румен Иванов, е аварирал, докато той е извършвал пръскане на селскостопански масиви.

При опит за аварийно кацане колесникът се е закачил в дърво и е последвало преобръщане с фатален изход.

Румен Иванов е много добър пилот, лети близо 40 години, бил е председател на Казанлъшкия клуб по делтапланеризъм още преди 10 ноември 1989 година. Изключително прецизен, инструктор - пилот делтапланерист, който обучава десетки пилоти на година, разказаха негови колеги.

В неделя мъж и жена загинаха, след като малък самолет падна край Ихтиман. В края на април двама души загинаха, след като малък самолет падна в землището край стадиона на пловдивското село Оризари.

В началото на април пък четиричленно българско семейство – майка, баща и две деца, загина, след като малкият самолет, с който пътували от Охрид за София, се разби в местността на връх Солунска глава в Македония.

mediapool.bg