Кламер БГ - Новини: Половината бюджет на Благоевград за 2020 г. вече бил "изяден"

Половината бюджет на Благоевград за 2020 г. вече бил "изяден"

България

|
Четв, 09 Ян 2020г. 17:41ч.
Половината бюджет на Благоевград за 2020 г. вече бил "изяден"

Община Благоевград има големи задължения и половината от бюджета ѝ за 2020 г. вече е изяден, обяви в четвъртък кметът Румен Томов (независим, подкрепен от БСП), предаде БГНЕС.

Към 31 декември 2019 г. общината имала задължения от 13.86 млн. лева. В сумата влизат кредит към ОББ за 7.5 млн. лева, както близо 6.4 млн. лева неразплатени суми по договори със строителни, охранителни фирми и други. От изказването на кмета не стана ясно дали банковият заем трябва да се върне изцяло през 2020 г.

"При 23 млн. собствени приходи излиза, че половината бюджет е "изяден" още преди да е започнала годината", коментира Томов.

Той изрази и съмнения за злоупотреби с плащания от една от общинските фирми - "Благоевград фест", която предстои да бъде закрита. Според Томов имало дублиране на плащания за едно и също нещо. Така например от бюджета на общината през "Благоевград фест" било платено на двама изпълнители на фестивала "Франкофоли" един път 100 000 лева, и втори път още 70 000 лева. С подобни действия първоначалната сума за цялостната организация на "Франкофоли" през 2019 г. нараснала от планираните 460 000 лева на 1.72 млн. лева.

Отделно общината имала наложени санкции и за проблеми при изпълнението на европроекти. В тези случаи част от разходите по проектите трябва да се покрият от местния бюджет. Томов обясни, че една от санкциите била от 1.7 млн. лева и била за проекта за изграждане на депо за отпадъци.

Въпреки не особено розовото финансово състояние на общината кметът на Благоевград обяви, че ще предложи таксите за детска градина да бъдат намалени с 10 лева, а до края на мандата му услугата щяла да е безплатна.

Подготвяло се и въвеждането на еднократна помощ за семейства с трето дете. Диференцираната помощ може да стигне максимум до 2000 лева, но според образованието на родителите.

Румен Томов оглави община Благоевград, след като спечели изборите срещу кандидата на ГЕРБ и предишен кмет Атанас Камбитов. Камбитов и ГЕРБ опитват да свалят Томов от поста заради ненавременното закриване на една от фирмите му. Казусът вече е в Административния съд - Благоевград, а делото се гледа от Димитър Узунов, станал известен като "човекът на Бойко".

mediapool.bg