Кламер БГ - Новини: Млада жена е починала при раждане в "Майчин дом"

Млада жена е починала при раждане в "Майчин дом"

България

|
Ср, 25 Окт 2017г. 17:57ч.
Млада жена е починала при раждане в "Майчин дом"

27-годишна жена е починала при раждане в столичната болница "Майчин дом", потвърдиха от здравното зведение в сряда.

По-рано от полицията съобщиха, че разследват мистериозната смърт на млада жена. По думите на брат ѝ пред БНР от болницата са обяснили на семейството единствено, че тя е страдала от бронхопневмония и анемия.

Заради липсата на информация близките на жената подават сигнал в полицията, която предприе проверка в сряда и на място бе изпратен екип на Четвърто РПУ. Малко след това от "Майчин дом" излязоха с официална позиция, според която родилката е починала от HELLP синдром.

Тя е била приета в 20.00 часа на 23 октомври в критично състояние. Преди това бременността ѝ е била наблюдавана от частната болница "Д-р Щерев", но оттам са я изпратили в "Майчин дом" заради влошеното ѝ състояние. Жената е диагностицирана с ней-тежкото усложнение по време на бременност – т.нар. HELLP синдром. Затова е предприета спешна операция.

Последвалите реанимационни действия са под ръководството на националните консултанти по "Акушерство и гинекология" и "Реанимация и анестезия". Въпреки усилията на лекарите обаче настъпва полиорганна недостатъчност и срив в жизнените показатели на жената, която е починала на 24 октомври, допълват от "Майчин дом".

Бебето ѝ все пак е родено живо и е спасено. В момента състоянието му е стабилизирано и се намира в интензивното отделение на Отделението по неонатология. От болница "Майчин дом" са подали сигнал за случая в Изпълнителната агенция "Медицински одит" и са информирали ръководството на здравното министерсдтво, става ясно още от съобщението на болницата.

От болница “Щерев“ съобщиха, че бременността на починалата жена е била нормално развиваща се и са й били извършени пълен набор акушеро-гинекологични прегледи и клинични изследвания. Включително са й направени скрининг тест и фетална морфология при специалист по фетална медицина през първия триместър.

На 21-ви октомври вечерта пациентката отишла в болницата с оплакване от висока температура след прекаран грип, като отказала хоспитализация. Лекарите й препоръчали при продължаване на симптомите да отиде отново в болницата.

На следващия ден, 22-ри октомври, пациентката отново отишла в болницата за провеждане на запис на детски сърдечни тонове. Сред извършването на няколко записа на детски сърдечни тонове, които показват съмнения за недобро състояние на плода, е насочена към извършване на доплерови изследвания. Те потвърждават, че бебето е в добро състояние, казват от болницата.

Поради съмнения за възпалителен процес на жената е предложено да бъде хоспитализирана и тя приема. Назначени са серия от лабораторни изследвания на същия и на следващия ден. На 23-ти октомври са получени финалните резултати от нейните изследвания, които показват наличие не само на възпалителен процес, но и на нарушена бъбречна и чернодробна дейност.

Екипът поставя предполагаема диагноза HELLP синдром и взема решение, че трябва да започне раждане, а пациентката да бъде изпратена в “Майчин дом“. Решението за превеждане на пациентката в друга болницата е поради факта, че нивото по медицински стандарт по неонатология на болница “Д-р Щерев“ не дава право да се полагат медицински грижи за тежко недоносени бебета.

Пациентката е преведена в добра обща кондиция, на собствен ход, и с обикновен автомобил на болницата в “Майчин дом“, тъй като състоянието й не изисква използване на линейка, твърдят от болница “Д-р Щерев“.

mediapool.bg