Кламер БГ - Новини: Полицията в Беларус арестува рекорден брой протестиращи

Полицията в Беларус арестува рекорден брой протестиращи

България

|
Ср, 26 Авг 2020г. 16:30ч.
Полицията в Беларус арестува рекорден брой протестиращи

Полицията в Беларус е арестувала във вторник 51 души по време на протестите срещу президента Александър Лукашенко и неговото правителство. Това е най-високият брой арести за един ден през тази седмица. В същото време броят на участниците в неразрешените протести постоянно расте.

Според правозащитната организация "Вясна" 15 души са били задържани в Минск, където в протеста са участвали няколко хиляди души.

На този фон германският външен министър Хайко Маас съобщи, че външните министри на съюза ще обсъдят отговор на събитията в Беларус на среща в четвъртък и петък в Берлин.

Правителството на Литва заяви, че обмисля да разшири списъка си на санкции срещу беларуски представители от 32 на 118 души, включително президента Лукашенко. Хората в списъка са заподозрени, че имат връзка с репресии срещу протестиращите или са участвали във фалшифицирането на изборите.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че опитите на беларуското държавно ръководство да обвинява алианса за положението в страната са погрешни и неоправдани, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В изказване преди срещата на министрите на отбраната на страните от ЕС, Столтенберг призова за свободни и честни избори в Беларус.

"Няма нарастване на военното присъствие на НАТО в региона, така че всякакъв опит на режима на Беларус да използва НАТО като повод за репресии над демонстранти в собствената му страна е напълно погрешен и напълно неоправдан", каза той.

mediapool.bg