Кламер БГ - Новини: Полицай е наказан заради публикация във Фейсбук срещу кмет от ГЕРБ

Полицай е наказан заради публикация във Фейсбук срещу кмет от ГЕРБ

България

|
Ср, 29 Май 2019г. 09:54ч.
Полицай е наказан заради публикация във Фейсбук срещу кмет от ГЕРБ

Полицай от Кубрат е получил дисциплинарно наказание “порицание“ заради публикация във Фейсбук. Това става ясно от решение на Административен съд-Разград, с което е потвърдена санкцията за полицая. Жалбата срещу служителя на реда е подадена от кмета на Разград и областен лидер на ГЕРБ д-р Валентин Василев, съобщава вестник “Сега“.

Дисциплинарното наказание за младши инспектора е обосновано с неспазване на правилата на Етичния кодекс за поведение на държавните служители в МВР. Той е нарушил член 21 от кодекса, който гласи: “Държавният служител се отнася с уважение към всички представители на обществото”.

Кметът на Разград Валентин Василев е подал жалба в дирекцията на МВР в Разград през миналия декември. Кметът твърди, че постингът съдържа “обидни изрази спрямо него, клеветнически твърдения, заплахи и изразява политически възгледи“. По-късно полицаят е изтрил публикацията.

Полицаят разказва пред съда, че в деня, в който е излязла публикацията, пътувал с дъщеря си до Русе, където се срещнал със свой приятел, който живее и работи в Англия. Момичето било тъжно и приятелят от странство се поинтересувал защо. То разказало, че заедно с други танцьорки от детската танцова школа ”Хорце” в този ден се срещнали с кмета с молба да им съдейства за поемане на разноски за участия, но той отказал.

Приятелят на полицая “реагирал остро и бурно". Той обещал, че хората ще разберат какво се е случило.

По време на срещата детето не се почувствало добре и баща му го извел навън. След няколко дни полицаят с изненада разбрал за публикацията в неговия профил в социалната мрежа. Обадил се на приятеля си, който обяснил, че в негово отсъствие, докато бил навън с дъщеря си, взел телефона му и чрез неговия Фейсбук профил публикувал въпросния постинг срещу кмета.

Тези обяснения обаче не довели до оневиняване на младши инспектора. Шефовете му преценили, че е извършил нарушение на служебната дисциплина, но постановили минималното наказание.

mediapool.bg