Кламер БГ - Новини: Стотици полицаи протестираха с искане за по-високи заплати

Стотици полицаи протестираха с искане за по-високи заплати

България

|
Съб, 15 Юли 2023г. 15:04ч.
Стотици полицаи протестираха с искане за по-високи заплати

Полицаите излязоха на национален протест Сн.БГНЕС

Стотици служители на Министерството на вътрешните работи протестираха пред сградата на Министерството на финансите към 13 часа. Те хвърляха стотинки пред вратата на ведомството на Асен Василев.

Организатор на демонстрацията е Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР).

Основното им искане е увеличение на заплатите с 10 на сто, което да бъде заложено в бюджета за тази година. Финансовият министър Асен Василев вече обяви, че те са получили увеличение на заплатите през миналата година с 20 на сто.

Финансовият министър забравя, че тези 20% не бяха увеличение, а компенсация за това, че 34 държавни администрации получиха увеличение на възнагражденията с до 30% за участието си в борбата с коронавируса. МВР го нямаше в този списък, казаха протестиращи. Според тях не е редно Асен Василев да сравнява служителите на МВР, които рискуват живота си, със служителите в администрацията.

От СФСМВР заявиха, че имат очаквания исканията им да бъдат гласувани при второто четене на закона за държавния бюджет на България за тази година. От синдиката казаха, че са разговаряли с представители на всички политически формации в Народното събрание и ще следят внимателно как гласува всеки един депутат, защото някои от народните представители са заявили, че подкрепят исканията им.

"Категорично ще настояваме до последния възможен момент това да се случи. Каквото и да говори г-н Василев, чрез увеличение на заплащането се дава една оценка на труда ни. В случай, че това не бъде променено, ние ще приемем, че оценката е ниска, а това сваля мотивацията на служителите", каза заместник-председателят на синдикалната федерация на служителите Илия Кузманов пред БНР.

Ден преди протеста синдикатите в МВР получиха уверение от ГЕРБ, че за второ четене на бюджета за 2023 г. ще бъдат предвидени 150 млн. лв. допълнително за увеличение на полицейските заплати.

От сградата на финансовото министерство полицаите тръгнаха на шествие и стигнаха до сградата на Народното събрание. Там те коленичиха и запазиха минута мълчание в памет на свои загинали колеги.

На днешния протест са били поканени представители на политическите сили в парламента и беше отправен призив, ако някой от тях е на демонстрацията, да излезе пред протестиращите и да говори, но никой не се появи.

Към протеста на служителите на МВР се присъединиха и от Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация", откъдето искат увеличение на средствата за персонал с минимум 30% спрямо 2022 година.

Протестиращите полицаи почетоха с едноминутно мълчание и падане на колене паметта на колегите си, загинали по време на работа Снимки: БГНЕС

mediapool.bg