Кламер БГ - Новини: Правителството затяга сигурността след взривове в оръжеен склад на "Емко"

Правителството затяга сигурността след взривове в оръжеен склад на "Емко"

България

|
Нед, 25 Юни 2023г. 18:31ч.
Правителството затяга сигурността след взривове в оръжеен склад на "Емко"

Пожар и взривове избухнаха в склад на оръжейната фирма

Взривове и пожар избухнаха в нощта на събота срещу неделя в складове за боеприпаси на фирмата "Емко", собственост на оръжейния търговец Емилиян Гебрев. Инцидентът се е случил край Карнобат. Ситуацията е овладяна. Няма пострадали.

Взривовете в складовете, които се намират на 5-6 км от Карнобат, са чути в града, както и в Бругас.

Инцидентът се случва дни, след като България заяви, че ще се присъедини към коалицията за доставка на снаряди за Украйна.

Преди година в същия склад отново имаше пожар и взривове.

Инцидентът в базата на "Емко" край Карнобат е станал около 1 часа в неделя. Близо 17 часа по-късно от правителствената пресслужба обявиха, че кабинетът ще затегне мерките за сигурност "на държавни и частни производствени предприятия от българската военна индустрия". В понеделник Министерството на икономиката и индустрията и МВР ще извършат проверки на такива обекти. Целта е спешно да се подсилят мерките за сигурност на предприятията и хората в сектора.

"Освен сигурността на гражданите, предприятията и районите около тях, приоритет на правителството е и цялостната подкрепа за развитието на българската отбранителна индустрия, ключова за икономиката на страната", посочват още от Министерския съвет.

"Непонятен силен пожар"

"Това е непонятен силен пожар в среднощен час. Най-важното е, че няма засегнат нито един човек. Не може да знаем какво се е случило, ние още не знаем миналата година какво е причинило взривовете, камо ли сега след няколко часа", каза Гебрев пред бТВ. Той посочи, че в складовете е имало материали за производство на отбранителни продукти.

Преди година Гебрев допусна, че тогавашният взрив в складовете край Карнобат може да не е случаен. До момента обаче няма никакви резултати от разследването на този случай.

Според представители на фирмата "Емко", цитирани от бТВ, пожарът нямало как да възникне в складовете, а бил предизвикан отвън. В обекта имало двама охранители, които са видели пламъците, напуснали са обекта, придвижили се на около 2 км от него и това сигнализирали за инцидента.

"Специалисти по боеприпаси, пожаротехнически експерти и разследващи полицаи ще направят оглед на място след изтичането на 72 часа, в които обектът ще остане запечатан. Все още не е ясен размерът на нанесените щети от последвалия след взривовете пожар", съобщиха от правителството часове по-късно.

Повтарящ се сценарий

В складове на фирмата "Емко" през годините периодично са избухвали пожари, водещи до взривове. Пострадали хора няма.

През 2021 г. прокуратурата откри връзка между четири инцидента, както и между тях и отравянето на Емилиян Гебрев през 2015 г.

Читирите взрива, за които става въпрос, са от 2011 г., два през 2015 г. и един през 2020 г. От прокуратурата съобщиха, че взривовете са умишлени, а задействането на зарядите е ставало дистанционно. Преди всички експлозии на съответните места са избухвали пожари, а целта им вероятно е била хората в обектите да бъдат евакуирани.

За отравянето на Гебрев, неговия син и производствения директор на "Емко" бяха обвинени трима руски граждани, които работят за военното разузнаване на Русия, а целта им е била "пресичане на доставките на специалната продукция за Грузия и Украйна".

Въпреки съобщението за връзка между отравянето и взривовете и участието на руското военно разнунаване в тези събития, през 2021 г. прокуратурата прекрати делото за пожара и експлозиите в базата на "Емко" в село "Ловнидол" от 2011 г.

mediapool.bg