Кламер БГ - Новини: Погребалните агенции протестираха с катафалки в центъра на София

Погребалните агенции протестираха с катафалки в центъра на София

България

|
Ср, 11 Март 2020г. 17:18ч.
Погребалните агенции протестираха с катафалки в центъра на София

Погребални агенции протестираха в центъра на София с шествие от катафалки, заради предложени законови поправки, които според тях са в полза на общинските им конкуренти.

Протестът им тръгна от Централните софийски гробища и мина през Столичната община и Народното събрание.

Недоволството на погребалните агенции е заради внесените от "Обединените патриоти поправки в Закона за устройството на територията. Те предвиждат oбщинcкитe cъвeти дa приeмaт нaрeдби, определящи условията и реда за кремации, ползването на гробни и урнови места. Наредбите ще посочват и изисквания към търговците, извършващи погребални и каменоделски услуги на териториите на гробищата.

"Проектозаконът ще доведе до урегулиране на въпросите, свързани с подобряване на качеството на обслужване на гражданите в траурно-обредната дейност, повишаване на квалификацията на работещите в погребалната сфера, както и прекратяване на порочни практики от страна на некоректни фирми", смятат вносителите.

"Патриотите" мотивират "необходимостта" да внесат предложенията си с поправки в ЗУТ с това, че няма закон за погребалната дейност.

Протест на траурни агенции в София, сн.: БГНЕС

Работещите в погребалния бранш обаче посрещат остро идеята. В протестна декларация на Съюза на погребалните фирми (СПФ) се критикува това, че "чрез едно формално изменение на закон, нямащ много общо със спецификата на траурната и погребална дейност и каменоделските услуги, се прехвърлят изцяло в ръцете на общинските съвети правомощия да уреждат по свое усмотрение едни толкова важни обществени отношения".

Според СПФ в България над 2000 търговци се занимават с погребална дейност. Оттам посочват още, че "този нескопосан опит да се правят законодателни промени на парче" цели да се запази монопола на общинските предприятия върху погребалните и каменоделските услуги", както и да "развърже ръцете" на общинските съвети да решават кой как да осъществява "тази специфична дейност".

"Ако нещата бяха толкова лесни и елементарни, както явно са сметнали група народни представители, досега щеше да се стигне до приемане на специален Закон за гробищната и погребална дейност, каквито несполучливи опити има от 2021 година насам", пишат в позицията си протестиращите.

mediapool.bg