Кламер БГ - Новини: По-високите чиновнически заплати ще струват 16.5 млн. лв. месечно

По-високите чиновнически заплати ще струват 16.5 млн. лв. месечно

България

|
Вт, 04 Авг 2020г. 13:42ч.
По-високите чиновнически заплати ще струват 16.5 млн. лв. месечно

Обявеното преди ден увеличение с 30 процента на заплатите в 28 държавни администрации от септември 2020 г. ще струва на бюджета 16.5 млн. лв. месечно, заявиха от Министерството на финансите в отговор на запитване от Mediapool за разчетите на повишението, които не бяха обявени преди ден.

Намерението на правителството, което е в процедура на обществено обсъждане, ще засегне 33 600 служители на държавната администрацията, допълниха от ведомството.

По данни на НСИ заетите в централната изпълнителна власт са близо 98 хиляди.

Обявеното увеличение на заплатите ще засегне социални и здравни работници, митничари, данъчни, автомобилни, туристически, строителни и екоинспектори, пазачи в затворите, както и работещи в агенциите по сортоизпитването, опазване на културното наследство, института по арбитраж и в други – общо 28 администрации.

Вдигането на заплатите е обявено като антикризисна мярка и оправдано с това, че тези хора са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от Covid-19, работят на "първа линия" с клиенти или осъществяват контрол и имат пряк контакт с други лица.

Посочва се също така и, че става

въпрос за служители, чиито основни заплати са по-ниски в сравнение с други институции и това ги демотивира, а сега те щели да повишат мотивацията си да работят във въпросните институции, с пряко отношение към последствията от епидемичната криза.

Така до края на 2020 г. за заплати на чиновници ще се дадат допълнително 66 млн. лв., а годишно новите разходи са 198 млн. лв.

Тази социална мярка е поредното обявено от правителството отпускане на пари с мотив справяне с кризата.

Кабинетът, чиято оставка се иска от протестиращи вече 27-и ден, и наскоро претърпя ремонт, развърза широко кесията след смяната на Владислав Горанов, който бе против харченето на бюджетни средства за социални мерки.

mediapool.bg