Кламер БГ - Новини: Пловдивският митрополит нарече пирамидите "паметници на богохулна арогантност"

Пловдивският митрополит нарече пирамидите "паметници на богохулна арогантност"

България

|
Пет, 27 Септ 2019г. 17:15ч.
Пловдивският митрополит нарече пирамидите "паметници на богохулна арогантност"

В църква и със свещи. Така започна официалната предизборна кампания за двамата основни опоненти за кметското място в Пловдив - издигнатият от ГЕРБ Здравко Димитров и кандидатурата на НФСБ/ВМРО Славчо Атанасов.

Откриването на кампанията на Димитров обаче се оказа доста по-пищно, а молебен за здраве за кандидата на управляващата партия отслужи лично Пловдивският митрополит Николай. Той беше отслужен в митрополитския храм "Св. Марина", а кандидат-кметът и ръководителят на пловдивската епархия влязоха в църквата под камбанен звън като за празник и аплодисментите на присъстващите привърженици на Димитров.

В словото си след службата освен похвали към Димитров митрополит Николай отправи и препоръки за това как да се държи кандидатът на ГЕРБ, ако спечели изборите. В изказването си за поведението на претендента на управляващите той дори успя да вплете личното си виждане за египетските пирамиди като "паметници на богохулна арогантност, довела до затриването на цяла една цивилизация".

"Великото някога египетско царство, в което властниците са се кланяли на тотеми и са разглеждали хората като "ресурс“, тоест – роби, е било застигнато от Божия гняв и е станало на прах и пустиня. Изчезнала е културата, изчезнал е езикът, изчезнал е самият народ, ведно с владеещата го каста. Останали са едни пирамиди – паметници на богохулна арогантност, довела до затриването на цяла една цивилизация. Много важно, че фараоните са построили пирамиди, но са затрили народа си и държавата си! С богохулна арогантност, повтарям това", заяви Николай. Прочитът му на древноегипетската история трябваше да илюстрира последствията от лошото управство и разглеждането на хората като ресурс.

"Отговорността пред Бог за воденето на светските дела означава всякога, при всяко решение, което светските управници вземат, те да се запитват дали решението им е съзвучно с предписанията, които Синът Божий, нашият Господ Иисус Христос ни е оставил, за това как да водим делата така, че животът в този свят да е мирен и изпълнен с удовлетворение и радост. Те са много, но нека спомена само някои от тях. Светският управник, комуто Бог възлага отговорността за управлението, трябва да е милостив и грижовен", каза още Николай в препоръките си към Здравко Димитров. Той добави, че двата се познават лично и обобщи: "Господин Димитров досега е служил добре и ние вярваме, че ще продължи така и в бъдеще. Включително, като кмет на Богоспасаемия град Пловдив, ако Бог промисли да му възложи тази отговорност".

"Продължавайте да помагате на Светата православна църква, господин Димитров, и ще имате нейната признателност и благословия, независимо на каква позиция сте или ще бъдете. А Бог ще Ви въздаде за трудовете Ви по най-добрия за Вас начин, вярвам в това", каза още Николай.

След молебена откриването на кампанията продължи традиционно - със срещи с избиратели в шатрата на ГЕРБ в центъра на града.

Основният опонент на Димитров - Славчо Атанасов, също започна кампанията си в църква и водосвет. "Тръгваме от храма неслучайно – заставаме смирени пред Бог и с почит и уважение към пловдивчани. Това е важно за нас", заяви той.

Сн. "Под тепето"

"Кампанията, която ще водим ще е очи в очи с пловдивчани, ние ще продължим да се срещаме с нашите съграждани в различните райони", каза Атанасов след водосвета.

Кандидатът на ВМРО/НФСБ каза още, че е отправил покана към Здравко Димитров за публичен дебат "на посочено от него място или медия".

mediapool.bg