Кламер БГ - Новини: Пеевски рекламира идеята на ПП-ДБ да се премахване на главния прокурор

Пеевски рекламира идеята на ПП-ДБ да се премахване на главния прокурор

България

|
Пет, 09 Юни 2023г. 17:44ч.
Пеевски рекламира идеята на ПП-ДБ да се премахване на главния прокурор

Делян Пеевски, снимка: БГНЕС

Три дни след като "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) направиха правителство с ГЕРБ, а ДПС се метна на вълната на съдебната реформа, тя вече изглежда все по-всеобхватна, радикална и обозрима. Така например в петък се разбра, че от "Демократична България", които най-дълго и системно се занимават с тази проблематика, вече дебатират идеята за премахване на фигурата на главния прокурор.

Тази идея не е нова, съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков заговори за това "изцяло да се премахне постът на главния прокурор" още в края на март. И докато от ПП по-скоро говорят за буквално премахване, то ДБ изглежда влагат друго в тези думи. "Една от възможностите е изцяло да бъде премахната фигурата на главния прокурор - до такава степен да бъдат ограничени всички правомощия, които се използват за създаването на този възел от формални и неформални влияния, и да стане единствено административен ръководител на Върховната касационна прокуратура без йерархичен контрол надолу", каза миналия месец съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Сега от изказване на Надежда Йорданова от ДБ се разбра, че все още няма консенсус как да се подходи по въпроса и преговорите все още са на ниво обсъждане на идеи.

"Има гласове, има идеи въобще да се заличи института главен прокурор, има и други възможности, така че разговорите продължават. Това, което обединява позициите е, че настоящият институт на главния прокурор, което съдържа в себе си фактически безконтролна власт, ще бъде изцяло променен и той няма да продължи да съществува", каза пред репортери в парламента Йорданова, която бе правосъден министър в кабинета "Петков".

В отговор на въпрос дали дали ГЕРБ подкрепя тази идея, Йорданова отговори: "Разговорите в момента вървят. Аз съзнавам, че не са особено структурирани. Ще положим всички усилия да бъдат в следващите дни. Трябва да обсъждаме концепции и идеи. Не може всяка неформална среща да приключва с резултат, разберете".

Коментара тя направи след среща с ДПС, на която присъства и настоящият правосъден министър Атанас Славов, също от ДБ.

Обсъжданата идея получи подобаваща публичност чрез санкционирания по "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски, който вече удари рекорда за най-усърдно заетия със съдебната реформа и конституционните промени. Пеевски и партията му, които заедно с ГЕРБ блокираха дори опита за такъв дебат в предходните парламенти, което водеше до техния бърз разпад, сега пожела да е авангард на реформата. По-рано тази седмица той "възпали" депутатите от с желанието си да влезе в комисията за промени в конституцията.

В петък Пеевски с охота разказа пред медиите, че са обсъждали с ДБ възможността за пълно премахване на фигурата на главния прокурор.

"Видяхте, че приехме механизма да контрол на главния прокурор и също така обсъждахме и с Христо Иванов да премахнем фигурата на главния прокурор като цяло. Да я няма в новата конституция. Това бяха базово обсъжданията, но нека не говорим повече, нека видим и техните предложения и ще обявим нататък, когато започне да работи комисията", каза Пеевски.

"Търсим консенсус. Тук не става въпрос за една личност. Всички имат проекти, ще седнем и ще работим върху всички. Трябва да намерим общо съгласие, никой не може да доминира тази комисия или тази конституция", допълни той и уточни, още не са видели конкретен проект на ПП-ДБ, но го очакват и когато го получат, ще го коментират.

Министър Атанас Славов заяви след срещата с ДПС:

"Разговарям с всички политически сили, без участието на всички няма как да се случи процесът. Очевидно и процедурата, която стана вчера във ВСС, се нуждае от съвсем различна концепция. Трябва да има механизъм за освобождаване на главния прокурор, който да не е зависим от някакви временни мнозинства във ВСС, да е ясно разписан на конституционно ниво и на законодателно ниво и това са теми на нашия разговор".

"Аз няма да коментирам Делян Пеевски, ще коментирам това, че нашата формация води разговори с ГЕРБ и с ДПС, вярвам и с другите политически парти, за да има мнозинство за сериозна конституционна реформа", посочи министърът.

Запитан търсят ли подкрепа и от другите партии в парламента, той обясни, че опитите за разговори с БСП по темата за главния прокурор удрят на камък, след като Явор Божанков и Крум Зарков вече вече не са в партията.

Това няма как да се случи без Конституционния съд

Извършването на толкова голяма промяна в конституцията като премахването на фигурата на главния прокурор няма как да се случи без рязка промяна на практиката от Конституционния съд (КС). През април 2003 г. КС на практика блокира всяка възможност за изваждане на прокуратурата от съдебната власт, а премахването на фигурата на главния прокурор и реформа от подобен магнитуд.

Преди 20 години КС даде разширено тълкуване на понятието "форма на държавно управление", което според конституцията може да се променя само от Велико Народно събрание. Съдът включи във формата на държавно управление съдебната власт и всички нейни органи, изброени в конституцията - съд, следствие и прокуратура, Висш съдебен съвет, Върховен касационен съд, Върховен административен съд, главен прокурор.

КС обяви, че е недопустимо обикновен парламент да променя определените от конституцията организация, функции и статут на основните органи, които осъществяват държавното управление, както и в баланса между тях. Премахването на главния прокурор ще разпадне сегашна йерархичната структура в прокуратурата, в която всички магистрати са практически подчинени на големия си началник.

С решението си КС от 2003 година беше блокирана възможността за изваждане на следствието от съдебната система и функционалното му свързване с МВР, което беше една от идеите за реформа на НДСВ тогава. Така КС запази без промяна и статукво на прокуратурата - централизирано подчинена само на главния прокурор, който на практика е безконтролен.

mediapool.bg