Кламер БГ - Новини: Пеевски обвини държавния глава, че обърква евроатлантическата посока на страната

Пеевски обвини държавния глава, че обърква евроатлантическата посока на страната

България

|
Нед, 10 Дек 2023г. 15:26ч.
Пеевски обвини държавния глава, че обърква евроатлантическата посока на страната

Делян Пеевски отвърна на президента ог името на сглобката, която се крие зад паравана на промените в основния закон, според Радев, сн. БГНЕС

"С интерес наблюдавам нервното поведение на президента Радев, който за втори път в продължение на няколко дни се опитва да обърка евроатлантическата посока на България, като поставя под съмнение легитимността на Народното събрание". Това заявява в своя позиция председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски и основен претендент за лидер на етническата партия, цитиран от пресцентъра на движението.

Коментарът му идва часове след като в Ниш президентът заяви, че е притеснен от това, че парламент с толкова ниско обществено доверие посяга към Конституцията. Според Радев промените в основния закон служат само за параван и оправдание за съществуване на сглобката между ПП-ДБ и ГЕРБ, към която се се е пришило и ДПС, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов иска официално да вкара движението в коалиционно споразумение

Добре би било президентът отново да си прочете правомощията и да се придържа към тях, препоръчва сега Пеевски, които систематично пред последните седмици напада и премиерът Николай Денков и неведнъж се самопредложи за министър-председател.

"Неслучайно Конституцията е предвидила точно това разделение на властите и институциите, като защита на независимостта на парламента и държавността от подобно въздействие", коментира санкционираният от САЩ заради корупция Пеевски, който откакто влезе и в санкционен списък на Великобритания активно заема позиции по всякакви въпроки и се превърна в острие на евроатлантизма у нас.

"Нещата, всъщност, са прости - на президента не му харесва, че България повече няма да тъне в безвремието на неговите служебни правителства, довели до геополитически колебания и икономическа и социална нестабилност", заявява Пеевски, макар Радев да избегна конкретен коментар в отговор на журналистически въпрос за отграничаването на правомощията му при назначаването на служебен кабинет.

"С промените в Конституцията, за които народните представители показаха политическа воля и съгласие, този срамен епизод от политическата ни история приключва и никога няма да може да се повтори", продължава Пеевски в изявлението си.

"Необходимостта за съществуването на този парламент и това правителство е продиктувана точно от отговорността България да стои стабилно на евроатлантическия си път и това е гаранцията, че никога няма да потегли на Изток, към Москва", отвръща той на нападката на Радев, че промените в конституцията за параван за съществуването на правителството на Денков, което от март трябва да бъде поето от вицето му от ГЕРБ Мария Габриел.

"България днес има нужда от политическа стабилност, с ясна евроатлантическа принадлежност и управление, в полза на хората", заявява още Пеевски.

mediapool.bg