Кламер БГ - Новини: Патриотите се помириха за спорния закон за горивата

Патриотите се помириха за спорния закон за горивата

България

|
Вт, 10 Юли 2018г. 19:15ч.
Патриотите се помириха за спорния закон за горивата

Трите партии от "Обединени патриоти" - "Атака", ВМРО и НФСБ, се помириха по спорния закон за горивата, внесен от Емил Димитров - Ревизоро (ВМРО), който предизвика силни протести от малки и средни бензиностанции.

Така текстовете остават без опозиция и се очаква да бъдат приети окончателно на второ четене в пленарна зала тази седмица без задължителната нотификация до Европейската комисия. Това означава, че нормативният акт, който според министерствата на финансите и икономиката нарушава евродирективи, почти сигурно ще се сдобие с наказателна процедура срещу България от страна на Европейската комисия.

Миналата седмица проектът бе одобрен на безпрецедентно заседание на комисията за борба с контрабандата, оглавявана от Ревизоро, на което депутатите масово не знаеха какво гласуваха, а текстове се пишеха на коляно. Бе решено законът да се изпълнява от министъра на финансите, който е против него.

Трите патриотични партии се събраха във вторник на коалиционен съвет, за да изчистят различията си по нормативния акт, след като в понеделник се стигна до остра размяна на реплики между вицепремиера Валери Симеонов и депутата Емил Димитров. Симеонов твърди, че проектът е лобистки в полза на "Лукойл" и другите големи играчи на пазара, а Димитров настоява, че текстовете ще борят контрабандата на горива.

Волен Сидеров е бил домакин на срещата във вторник, стана ясно от негово изказване в Народното събрание.

"Изчистихме някои теми, които станаха повод за недоразумения и разминавания във вижданията", обяви Сидеров.

"Става дума за един закон, който не представлява опасност за обществото. Имаше детайлна среща между Симеонов и Димитров. Оказа се, че в крачка са променени някои неща, които преди това са създавали напрежение при по-малките търговци на горива. Поправки в него вече са направени. Няма повод за остри скандали", съобщи лидерът на "Атака".

По думите му НФСБ на Валери Симеонов ще подкрепи текстовете на второ четене.

"Ще бъдат предпазени по-дребните предприемачи", увери още Волен Сидеров.

Той очаква текстовете да бъдат приети окончателно в пленарна зала тази седмица.

mediapool.bg