Кламер БГ - Новини: Главният мюфтия информирал Борисов, че не се занимава със счетоводство

Главният мюфтия информирал Борисов, че не се занимава със счетоводство

България

|
Пон, 11 Март 2019г. 12:58ч.
Главният мюфтия информирал Борисов, че не се занимава със счетоводство

Българският патриарх Неофит и главният мюфтия Мустафа Хаджи се срещнаха в понеделник с премиера Бойко Борисов по повод промените в Закона за вероизповеданията и опрощаването на дълговете на мюфтийството. На срещата главният мюфтия е заявил, че като духовен водач на мюсюлманите в страната не се занимава със счетоводни дела.

Мустафа Хаджи е потвърдил, че дълговете на мюфтийството са натрупани от 2005-а година, тъй като приходите и наеми от вакъфските имоти не са достатъчни.

"Срещата мина в духа на толерантност и разбирателство. Ние като граждани на тази държава сме длъжни да пазим мира и спокойствието в България, който сме го наследили от нашите бащи", каза главният мюфтия след срещата.

"Това е работа на счетоводството, не се занимавам с тези въпроси. Не искам да казвам нещо, което може да ви подведа", допълни той.

За българските вероизповедания да плаща българската държава, а не чужди

"Благодаря ви, че сте тук. Както винаги, имали сме една цел - българските граждани да бъдат спокойни, всеки да си изповядва вярата“, с тези думи се е обърнал премиерът Борисов към патриарха и главния мюфтия, съобщи правителствената информационна служба.

Премиерът заявил, че на проведени срещи и със Светия Синод, патриарха, владиците и с мюфтийството много ясно е заявено каква е целта на промените в Закона за вероизповеданията: "За българските вероизповедания, българската държава да си плаща, да не плащат други държави. Това не е и обида към другите държави“.

Той конкретизира, че по този начин няма да може чужди разузнавателни централи да работят по разединението на нашия народ.

"Така че целта е била да поставим всичко на чисто и оттук насетне държавата да си плаща за съответните вероизповедания. Вие – спазвайки закона, съответно да си водите своята отчетност. Това е целта на закона плюс всички останали неща, за които идвахме и на среща в Светия Синод, говорихме, така че ви моля да успокоите хората и вие, че думата сделка в случая няма нищо общо“, е заявил премиерът.

Борисов: Щом патриархът и мюфтията седят заедно, можем да сме спокойни за етническия мир

По време на разговора си с патриарха и главния мюфтия Борисов е акцентирал още веднъж, че целта на закона е - единна държава със сигурност на религиозната общност, уважение, толерантност. "Много пъти сме го правили - владиката от едната страна, ходжата от другата. Всеки да прочете това, което мисли и съответно заедно да работят за единството на държавата“, каза той

"Затова на днешния свят ден ви поканих. Патриархът с мюфтията, докато седят заедно и могат да си говорят, можем да сме спокойни за етническия мир и толерантност. Това ми е важно, всичко останало ще го наредим“, е казал Борисов пред духовните водачи.

"Благодарим, че винаги откликвате на нашите нужди и се стараем да бъдем толерантни“, е заявил българският патриарх Неофит по време на срещата в Министерския съвет. Той е изразил надежда, че вниманието, което се отделя от правителството по темата, ще бъде полезно за всички вероизповедания и занапред.

Главният мюфтия Мустафа Хаджи е коментирал, че промените в Закона за вероизповеданията са закъснели. "Затова благодаря на българското правителство, във Ваше лице, че вие намерихте сила и воля да направите това нещо. Необходимо е всички тези въпроси да бъдат решени овреме и ако бяха решени овреме, нямаше да се стигне до такива проблеми“, е заявил Хаджи.

Според данни на Министерството на финансите шест вероизповедания у нас имат дългове за 8.267 млн. лева. От тях най-много - над 8.2 млн. лева са на Главното мюфтийство.

С промените в закона на първо четене депутатите решиха миналата седмица да опростят натрупаните дългове на вероизповеданията.

От БСП обявиха, че опрощаването на дълговете на мюфтийството е предмет на сделка между ГЕРБ и ДПС и доказателство, че двете партии управляват заедно.

Борисов отхвърли в събота обвиненията на БСП, че се е договорил с ДПС да опрости дълговете срещу подкрепа за управлението и мотивира решението с националната сигурност, като дори стигна в оправданията си до Възродителния процес и се зарече да не допусне такова нещо нещо да случи отново.

Коалиционните партньори от ”Обединени патриоти” също се обявиха срещу данъчната амнистия, която вече мина на първо четене в парламента. Те също заподозряха сделка между ГЕРБ и ДПС.

В понеделник от ВМРО се обявиха категорично против опрощаването на дълговете на Главното мюфтийство.

"Това да се опрощават задължение конкретно, за да облагодетелстваме едно вероизповедание, е лош пример. Той ще доведе до верижна реакция – утре други вероизповедания ще спрат да си плащат данъците и осигуровките, просто защото ще знаят, че в един момент държавата може да им ги опрости”, каза в Русе зам.-председателят на партията Искрен Веселинов.

mediapool.bg