Кламер БГ - Новини: Патентното ведомство оглавено от експерт по интелектуална собственост

Патентното ведомство оглавено от експерт по интелектуална собственост

България

|
Ср, 16 Юни 2021г. 18:25ч.
Патентното ведомство оглавено от експерт по интелектуална собственост

Владя Борисова, сн. УНСС

Патентното ведомство има нов председател, който е експерт по интелектуална собственост, след като близо четири години начело бе политически назначеният дългогодишен председател на Комисията за защита на конкуренцията Петко Николов. Със заповед на служебния премиер Стефан Янев Николов е освободен, съобщиха от правителствената пресслужба в сряда. Мотиви не се посочват.

На поста е назначена Владя Борисова, която досега е била член на Академичния съвет към председателя на Патентното ведомство от 2017 г. досега. Директор е на Института по интелектуална собственост и технологичен трансфер към УНСС, където чете лекции пред бакалаври, магистри, студенти от следдипломна квалификация и дистанционна форма на обучение в различни дисциплини.

Притежава юридическо и икономическо образование от УНСС.

Професионалните й интереси са свързани с икономиката и управлението на интелектуалната собственост и по-конкретно с управление на авторските и сродните им права; опазване на културното наследство; управление и закрила на традиционните знания като специфичен обект на интелектуална собственост.

Борисова е специализирала управление на интелектуалната собственост във Франция (Lille Economic University-France) и Великобритания (Queen Mary Intellectual Property Research Institute), работи активно по международни проекти в областта на интелектуалната собственост. Има множество публикации в областите на професионалните й интереси. Владее английски и френски език. Консултант е към Commercial Crime Services/International Chamber of Commerce-Paris и към World Intellectual Property Organization-Geneva.

Така след трудоустрояването на Николов от Борисов в Патентното ведомство през август 2016 г., начело е специалист.

Тогава Николов зае мястото на "навършилия пенсионна възраст" проф. Камен Веселинов, който бе ректор на Техническия университет и бе назначен също от Борисов през 2011 г.

Преди смяната му като шеф на КЗК в края на юни 2016 Петко Николов беше най-дълго оцелелият шеф на регулатор в България. Той се задържа начело на антимонополния орган близо 13 години – от 2003 г. до 2016 г.

mediapool.bg