Кламер БГ - Новини: Парламентът одобри на първо четене ратификацията на СЕТА

Парламентът одобри на първо четене ратификацията на СЕТА

България

|
Четв, 30 Ян 2020г. 11:40ч.
Парламентът одобри на първо четене ратификацията на СЕТА

Парламентът одобри на първо четене Законопроекта за ратифициране на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз и неговите държави членки, по-известно като СЕТА. "За" гласуваха 110 народни представители, 98 бяха "против" и 7 се въздържаха.

В подкрепа на споразумението гласуваха от ГЕРБ и ДПС, от "БСП за България", "Обединени патриоти" и "Атака" бяха "против" ратификацията, а от "Воля" гласуваха "въздържал се". Сред аргументите срещу споразумението бяха опасността от навлизане на пазара на ГМО продукти, добива на шистов газ чрез фракинг и евентуалното ограничаване на националния суверенитет.

Вчера при дебатите от левицата се противопоставиха на гласуването на ратификацията на СЕТА на две четения в едно заседание, затова днес не се стигна до тази процедура. За да влезе в сила споразумението, е необходимо законопроектът за ратификацията му да бъде гласуван и на второ четене.

Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз предвижда пълно премахване на митата за 99 на сто от тарифните номера до 7 години, опростяване на митнически правила и процедури, както и правила за произход, чрез които се улеснява износът в Канада. В по-голямата си част споразумението вече се прилага временно от 21 септември 2017 г., освен разпоредбите, свързани със защита на инвестициите, уреждането на спорове между инвеститор и държава, и разпоредби по отношение на защитата на интелектуалната собственост, заетостта и опазването на околната среда, които попадат под национална компетентност на държавите - членки на ЕС.

Разпоредбите, оставащи извън временното прилагане на СЕТА, ще влязат в сила след ратифицирането му от Народното събрание.

mediapool.bg