Кламер БГ - Новини: Панайот Рейзи опроверга ГЕРБ за оставка като кмет на Созопол

Панайот Рейзи опроверга ГЕРБ за оставка като кмет на Созопол

България

|
Вт, 09 Апр 2019г. 13:55ч.
Панайот Рейзи опроверга ГЕРБ за оставка като кмет на Созопол

Кметът на Созопол Панайот Рейзи обяви, че не е подавал оставката си от поста, както съобщи пресцентърът на ГЕРБ във вторник сутринта, но потвърди, че напуска партията.

"Не съм подавал оставка като кмет на Созопол“, каза Рейзи пред БНР.

"Подал съм си оставката само като председател на ГЕРБ в Созопол, но не и като кмет. Няма как да подам като кмет на този етап! Подал съм си оставката от партията. По този начин се различавам от партията", обясни той.

"Постоянно атакуват всички мои досегашни съпартийци, когато се издънят, че по този начин създаваме черно петно на партията. Затова аз реших да си подам оставката от председател на структурата в Созопол, а за кмет, на този етап, няма за какво да я подавам, защото аз съм преценил, че вина нямам за това, за което в момента съм в досъдебно производство“, допълва Рейзи.

Обяснението на кмета на Созопол дойде, след като пресцентърът на ГЕРБ съобщи, че той е решил да подаде оставка не само от този пост, но и като член на ГЕРБ. Това било обявено в присъствието на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и на зам.-председателя на ГЕРБ и кмет на Бургас Димитър Николов.

От партията посочват, че той аргументирал оставките си с желанието си да не остават съмнения, че по някакъв начин може да бъде възпрепятствано разследването срещу него.

Рейзи искал с този свой личен акт "отново да покаже високия морален стандарт в ГЕРБ, според който представителите на партията в законодателната, изпълнителната и местната власт напускат своите постове дори само заради съмнения за нарушения на закона".

Ден по-рано спецсъдът го отстрани от длъжност https://www.mediapool.bg/spetssadat-otstrani-kmeta-na-sozopol-panaiot-reizi-news291931.html, за да не влия на свидетели по обвинението за присвояване на близо 2 милиона лева от бюджета на общината. Прокуратурата твърди, че той е плащал по фактури за извършени строително-монтажни работи, но вместо по сметката на фирмата изпълнител на ремонта, Рейзи е превеждал парите на човек, който нямал връзка с нея.

"За улесняване на присвояването Рейзи е извършил и документни престъпления, като съзнателно се ползвал от неистински частни документи – договори и фактури. Самите фактури и договори не били съставени от лицата, сочени за техни автори", твърди държавното обвинение.

Има данни, че присвояването е извършено чрез 33 отделни престъпления в периода от август 2014 г. до март 2017 г. Прокуратурата остави кмета на Созопол на свобода срещу най-леката мярка за неотклонение "подписка". Ако обвинението се докаже в съда, Панайот Рейзи може да влезе в затвора за между 10 и 20 години.

Той участва в местната власт на Созопол от близо 20 години. В периода 1999 – 2002 г. е бил заместник-кмет на Созопол, а от 2003 до 2007 г. е председател на общинския съвет. От 2007 г. е кмет на Созопол, избиран с подкрепата на ГЕРБ, но известен с добрите си връзки с ДПС. През годините името му бе замесено в различни афери, но нито една не приключи със сериозно разследване или повдигане на обвинение.

mediapool.bg