Кламер БГ - Новини: Пак арести на протест на "Възраждане" срещу правителството

Пак арести на протест на "Възраждане" срещу правителството

България

|
Четв, 14 Май 2020г. 17:05ч.
Пак арести на протест на "Възраждане" срещу правителството

Отново се стигна до арести по време на протест в центъра на София, организиран от проруската партия "Възраждане". Част от арестуваните са били криминално проявени, а един от тях е бил обявен и за общодържавно издирване.

Демонстрацията започна пред парламента, а събралите се

поискаха оставката на кабинета и депутатите заради "несправянето на държавата с последиците от коронавируса". Някои от събралите се пък са недоволни от това, че мерките от извънредното положение са останали с обявяването на "извънредна епидемична обстановка". "Възраждане" и привърженици на партията обявиха, че протестът ще продължи докато кабинетът не подаде оставка.

Протестът идва ден, след като прокуратурата започнала разследване срещу лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов заради съмнения за присвояване на пари от субсидията на партията. Делото е образувано чрез "самосезиране", като ще бъдат проверени и имотните придобивки на лидера на партията – нова къща и кола.

Костадинов на протеста в четвъртък, сн: БГНЕС

Костадинов е обвиняем по друго дело – за всяване на смут покрай коронавируса. Причината са негови изказвания, че складовете на Държавния резерв са празни и че мерките срещу епидемията са пропаганда.

През януари той организира протест заради водната криза в Перник пред регионалното министерство. И тогава след сблъсъци с полицията имаше и арестувани, но за разлика от сега бе използван и сълзотвоерн газ.

По време на протеста в четвъртък са били арестувани 8 души - 7 мъже и една жена. Четирима от тях са арестувни за неизпълнение на полицейско разпореждане.У 46-годишен мъж е намерен нож, заради което също е бил задържан. Друг от отведените в ареста, 42-годишен мъж, е с множество криминални регистрации и е обявен за общодържавно издирване.

Двама мъже, на 32 и 33 години с множество криминални регистрации, са арестувани, защото хвърляли бутилки по сградата на финансовото министерство.

Един от

плакатите на протеста на "Възраждане", сн.: БГНЕС

"Всички долу и вън от чадъра. Други свестни хора да заповядат. Не може в 7-милионна България да са 240 най-свестни от всички. Нямам идея защо ги търпим, всичко ми ври отвътре", каза една от протестиращите, цитирана от БГНЕС.

Част от плакатите и лозунгите бяха срещу 5G мрежата и срещу ваксините.

От Народното събрание протестиращите тръгнаха към сградата на Министерство на финансите, където скандираха "Горанов вън".

Протестиращите пред финансовото

министерство, сн: БГНЕС

След това множеството тръгна в посока Министерския съвет, докато полицейски кордони осигуряваше периметър пред сградите на Министерство на отбраната и това на правосъдието. Демонстрантите викаха "Оставка" и "Затвор".

Протестиращ и полицаи пред сградата на Министерския съвет, сн.: БГНЕС

mediapool.bg