Кламер БГ - Новини: Пазарът на наркотици в столичните училища: Марихуана, амфетамин и кокаин

Пазарът на наркотици в столичните училища: Марихуана, амфетамин и кокаин

България

|
Пон, 09 Окт 2023г. 14:55ч.
Пазарът на наркотици в столичните училища: Марихуана, амфетамин и кокаин

Снимка: БГНЕС

Марихуана, амфетамин и кокаин са най-често срещаните наркотици, които се продават около столичните училища. Това сочат данните от специализирана операция на СДВР, проведена миналата седмица.

Акцията е в опит да се ограничи продажбата на вещества след началото на учебната година. Проверени са над 1000 души. Арестуваните са 23, съобщи Петър Петров, шеф на отдел "Противодействие на криминалната престъпност" в СДВР.

"Марихуана, амфетамин, метаамфетамин, малки количества кокаин. Това са основните наркотици", каза Петров.

В МВР няма данни за по-засилено разпространение в конкретен район на София. Към момента няма и информация за навлизане на нови видове наркотици на пазара.

Сред арестуваните за разпростанение близо до училище е и 15-годишно момиче. Според полицията тя отговаря на профила на дилърите, които продават във или близо до училища.

"Това, което забелязваме е, че са безработни. И възрастта намалява все повече, все по-малки, дори и непълнолетни от гледна точка на това, че не са наказателноотговорни или са частично наказателноотговорни. Точно този профил се търси за дилъри около училищата", коментира Петров.

mediapool.bg