Кламер БГ - Новини: Радев с вето върху втората НСО: Дублира функции, струва скъпо и ограничава права

Радев с вето върху втората НСО: Дублира функции, струва скъпо и ограничава права

България

|
Пон, 22 Юни 2020г. 18:26ч.
Радев с вето върху втората НСО: Дублира функции, струва скъпо и ограничава права

Президентът Румен Радев очаквано наложи вето върху промените в Закона за МВР, с които се създава ново охранителна структура във вътрешното министерство, която ще дублира функциите на Националната служба за охрана (НСО).

"Дублирането на функции създава

условия за неефективно и неефикасно използване на държавен ресурс, без гаранции за по-голяма сигурност", посочва държавният глава.

Това е поредното вето, което налага Радев. Управляващите вече дадоха сигнали, че едва ли ще се съобразят с него.

Според Радев "регламентирането на охраната на лица като конкретна полицейска дейност без законово да се определя обхватът, целите и условията на тази дейност, създава възможност последващо за ограничаване на права и противопоставяне на различни интереси, на субекти и институции".

Президентът не е съгласен, че новата възможност за държавна охрана е изцяло в правомощията на вътрешния министър.

"Не е ясно какво налага да се създаде нова паралелно функционираща структура без аргументи за ефективност и ефикасност. Отсъства концепция по отношение на механизмите за взаимодействие и координация със структури, притежаващи идентични функции, което ще бъде проблемно най-вече при дейността им на оперативно ниво. Показателна в това отношение е липсата на предложения за релевантни промени в Закона за Националната служба за охрана. Налице е потенциал за възникване на рискове за безопасността както на охраняваните лица, така и на личния състав на тези структури", посочва Радев.

Промените в Закона за МВР предвиждат "Жандармерията" и Специализираният отряд за борба с тероризма (СОБТ) да се слеят в ново звено, ангажирано с охрана на опасни товари, борба с тероризма и масовите безредици, както и с охраната на висши ръководни държавни служители и редови служители на МВР, НАП или агенция "Митници".

Ще има възможност да бъдат пазени и президентът, премиерът и председателят на парламента, вицепрезидентът и главният прокурор.

Засега няма яснота как ще се избегне дублирането на функции между двете структури и какво ще се случи с НСО, ако част от задълженията ѝ преминат към МВР.

НСО остана единствената служба под шапката на президента и той периодично показва, че не е готов да загуби влияние. Управляващите обаче лесно могат да прегласуват ветото.

Междувременно НСО бе замесена в компроматните скандали около премиера Бойко Борисов. НСО започна вътрешна проверка, след като за втори път в рамките на седмица до медиите бе изпратен компромат срещу премиера.

След изтеклия запис с глас, силно наподобяващ неговия, миналата седмица бяха разпространени и снимки от спалнята му.

Решението на управляващите да създадат ново охранително звено, дублиращо функциите на НСО, но вече под шапката не на президента, а на МВР, очаквано провокира много въпроси. Отговорите на почти всички от тях стигат до две тези. Първата е, че така се изземват лостове за влияние от президента Румен Радев.

А втората е, че се отваря врата към още по-лесна, по-неконтролирана и "дискретна" възможност за държавна охрана.

mediapool.bg