Кламер БГ - Новини: Отменят се общите молитви в джамии и католически храмове, но не и в православни

Отменят се общите молитви в джамии и католически храмове, но не и в православни

България

|
Вт, 17 Март 2020г. 18:40ч.
Отменят се общите молитви в джамии и католически храмове, но не и в православни

Общите молитви в джамиите, протестантските и католическите храмове се отменят заради епидемията от коронавирус.

От Главното мюфтийство призоваваха болните и хората над 60-годишна възраст да не посещават джамиите, които остават отворени в цялата страна, съобщи БНР.

"За да присъстваме на колективни молитви заедно с нашите събратя трябва да бъдем здрави, както и е необходимо да не представляваме опасност за никой по време на молитва", каза говорителят Джелал Фаик.

Католическата църква у нас преустановява литургиите с участието на вярващите в софийско-пловдивската епархия. Богослуженията продължават, но при закрити врата.

Председателят на Обединените евангелски църкви пастор Румен Борджиев посочи, че те са посъветвали да се прекратят богослуженията и едновременно с това да останат храмовете отворени, за да може всеки един, който търси духовна подкрепа, да може да я намери.

Българската православна църква все още не е отменила масовите събирания в храмовете.

Програмата на празничните богослужения по случай празника Възкресение Христово остава непроменена.

На този фон стотици граждани подкрепиха отворено писмо до президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов и патриарх Неофит, в коeто настояват Българската православна църква (БПЦ) да ревизира поведението си.

"Сигналите от страна на Българската православна църква3 относно тяхното интерпретиране на мерките и несъгласието с препоръките за спазване на основни хигиенни практики (при богослужения и причастие) с цел ограничаване на заразата са, меко казано, опасни. По-конкретно става дума за отказа от прекратяване на богослуженията и даване на Свето Причастие с една лъжичка за всички вярващи. “Светите Тайни не могат да бъдат преносители на зараза или каквато и да е болест, а са лекарство за телесно и душевно здраве”, се посочва в писмото.

Подписалите позицията настояват да се използват инструментите на светската държава в най-голямата им строгост и да бъде преустановено присъствието на миряни на богослуженията, така както това беше направено в други държави. Вместо това тържествените литургии да бъдат предавани на живо по Интернет.

"Настояваме за последователност в действията на държавата, за да може да се поздравим с предотвратяване на най-лошите сценарии. От всички нас зависи как ще преминем през това изпитание и вярваме, че ще предприемете подходящите мерки с необходимите отговорност, солидарност и грижа към всички български граждани", посочват подкрепилите позицията.

"В целия свят религиозни институции показват солидарност и подпомагат мерките на националните правителства с цел противодействие на вируса. Само за пример ще посочим как Ватиканът в Рим ограничи богослуженията и затвори църквите. Гръцкото правителство взе решение за отмяна на всички богослужения на всички вероизповедания. Църквите там ще са отворени само за лична молитва. В Иран забраниха традиционните петъчни молитви. Затварят се синагоги. Има, разбира се, негативни примери като християнска секта в Южна Корея, предричаща края на света, която пренебрегна апелите на държавните институции и предизвика неимоверно бързо разрастване на заразата".

mediapool.bg