Кламер БГ - Новини: Отвориха пункта "Илинден" - "Ексохи" за товарни автомобили

Отвориха пункта "Илинден" - "Ексохи" за товарни автомобили

България

|
Вт, 08 Септ 2020г. 11:52ч.
Отвориха пункта "Илинден" - "Ексохи" за товарни автомобили

В полунощ Гърция отвори граничния пункт "Илинден" - "Ексохи" за товарните автомобили. Шофьорите задължително трябва да представят QR код.

Тъй като първоначалната информация бе, че пунктът ще бъде отворен от 7 септември, по-рано в понеделник превозвачи, шофьори и сезонни работници се бяха събрали, с надеждата, че ще могат да преминат, но това не се случи.

Търговците от Годе Делчев и региона многократно се оплакваха, че забраната блокира бизнеса им. Имаше и протести, съобщава БГНЕС.

От посолството на Гърция информират, че шофьорите ще трябва да са попълнили електронния формуляр PLF form (Passenger Locator Form), поне 24 часа преди влизането си в Гърция.

Възстановено е и пропускането на товарни автомобили през "Капитан Петко войвода" - "Орменион" в двете посоки. През "Маказа" - "Нимфея" се пропускат лекотоварни автомобили до 3,5 тона. Гръцките власти не пропускат пътуващи през тези два пункта от 23:00 ч. до 07:00 ч. в двете посоки, независимо от тяхната националност.

Граничен пункт

"Ивайловград"- "Кипринос" остава затворен.

Влизането на туристи в Гърция е възможно само през "Кулата" – "Промахон" с отрицателен резултат на РCR тест за коронавирус, направен през последните 72 часа преди пристигането. Документът трябва да е на английски език, да съдържа име и фамилия, номер на паспорт или лична карта. Туристите могат да влизат в България на граничните пунктове "Кулата" и "Маказа".

До края на септември всички пътуващи към Гърция, независимо от тяхното гражданство, трябва да представят QR код и да попълват на електронни формуляри за локализиране PLF.

mediapool.bg