Кламер БГ - Новини: От ГЕРБ все още виждат потенциал за правителство, може и на малцинството

От ГЕРБ все още виждат потенциал за правителство, може и на малцинството

България

|
Нед, 23 Окт 2022г. 12:59ч.
От ГЕРБ все още виждат потенциал за правителство, може и на малцинството

Десислава Атанасова

Виждам все още потенциал това Народно събрание да излъчи правителство, ако се водим от разума и от интересите на народа. Това каза Десислава Атанасова, председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС в ефира на бТВ в неделя.

В отговор на въпрос с кои партии вижда потенциал за съставяне на правителство Атанасова каза, че първо трябва да имат възможност за разговор. По думите й възможен вариант би бил правителство на малцинството на ГЕРБ. Надявам се партиите, които отказаха разговор с контактната група, да преосмислят решението си, допълни Атанасова.

Контактната група, в която са президентът Росен Плевнелиев (2012 г. - 2017 г.) и Соломон Паси, може да е медиатор за търсене на решения, добави тя. Целта на тези срещи е да се намери някаква форма на диалог, която да е не само подходяща за всички, а и целта, към която всички се стремим. В парламента трябва основно да имаме диалог и силата да седнем на една маса и да го кажем, дори да сме „против“, каза Атанасова.

Българите се умориха от противопоставяне, липсата дори на диалог между партиите не води до сигурност и конструктивизъм, а до блокаж на политическата система, допълни Атанасова. Ситуацията излиза от рамките на разумното, излиза от контрола на която и да е от политическите партии и моля всички да помислят за България, призова Атанасова.

„Партиите да помислят дали това разпределение на парламентарните сили, заради което не изглежда реално излъчването на правителство, не е всъщност нова възможност. (…) Очевидно хората така са ни излъчили в 48-ото Народно събрание, за да се контролираме взаимно. Този паритет и баланс на силите всъщност е възможност да не допуснем лобистко законодателство, взаимно да се контролираме, за да няма лоши сигнали и зле написани нормативни актове”, каза Атанасова.

Тя коментира и поканата на съпредседателите на „Продължаваме промяната“ (ПП) към лидерите на парламентарно представените партии, сред който е и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, на среща в една от залите в парламента, за да обсъдят изход от политическата криза. По-късно Василев коментира, че по това време Борисов е играл футбол.

„Те искаха Борисов да се пенсионира, а преди това да бъде в затвора и затова незаконно го арестуваха, след това да се пенсионира, след това да не нарежда отнякъде. Сега имат претенции какво прави Борисов в свободното си време, при условие, че той се отказа да бъде народен представител, за да може да се търси някакво съгласие“, коментира Атанасова.

Росен Желязков: Шансовете за втори мандат минават през разговор

"Ако не се случи нещо с първия мандат, шансовете на втория биха минавали през търсенето на разговор. Ние не стигматизираме разговорите си с политическите формации, които изповядват евро-атлантическо виждане за бъдещето на България. ... Важният разговор минава и през развитието на страната на база на следващите 2-3 години".

Това заяви пред БНР депутатът от ГЕРБ-СДС Росен Желязков, заместник-председател на 48-ото Народно събрание, бивш министър на транспорта и информационните технологии.

По думите му експертен кабинет би трябвало да има подкрепа в парламента около политики: "Един такъв кабинет би трябвало да отговори ясно в каква посока върви страната - дългова спирала, растеж, поемане на отговорност за допуснатите през последните 2 години хаотични действия в сферата на публичните финанси. Това ще е разговорът за следващ кабинет и за търсене на решение на ситуацията".

Росен Желязков подчерта, че ГЕРБ ще води разговори с всички политически формации: "Ние сме казали коалиции да няма с БСП и "Възраждане", но разговори ще има с всички".

Той изказа очакване президентът Румен Радев да даде около седмица време за консултации с партиите и добави: "Работата на Контактната група не я смятаме за безполезна, защото това е опит политическите формации да започнат да говорят помежду си и да излязат от декларациите, че няма да говорят една с друга".

"В избора на председател на Народното събрание нямаше никакъв залог, но се превърна в нещо средно между следизборния делириум и очакването за някаква нова предизборна емоция. Този сблъсък, заедно с очакването, че парламентът трябва задължително да се раздели по осите на някакви нови мнозинства и коалиции, за да се оправдаят опорните точки, че има ново мнозинство, доведоха до тези безплодни гласувания. Най-накрая разумът надделя и то надделя в старите партии", коментира Желязков, който беше един от кандидатите за поста председател на 48-ото НС.

Според него парламентът ще работи трудно, ако депутатите не разберат, че изборите са приключили и ако не спрат да живеят с очакването, че изборите предстоят:

"Комбинацията от двете води до силна фрагментация, защото всяка парламентарна група ще разглежда своето поведение през тази призма".

"Искаме (парламентът - б.р.) да задължим Министерски съвет да внесе всички законопроекти по Плана за възстановяване, за да може да тръгне това изключително важно финансиране. ГЕРБ-СДС внасяме антикризисни мерки в сферата на енергетиката. Компенсации на бизнеса за цените на тока и газа с неданъчни източници и т.н.", заяви той и уточни, че паралелно с влизането в конкретната работа на парламента ще тече и конституционната процедура по връчване на проучвателния мандат.

"Пропагандата има своето въздействие. Ние сме в света на хибридните атаки и не изключвайте възможността да е измислен сценарий прекаляването с темите за размера и размаха на корупционните теми. ... А че има корупция на всички нива, това е ясно", коментира още депутатът от ГЕРБ и добави, че в една правова държава корупцията се доказва в справедлив процес.

mediapool.bg