Кламер БГ - Новини: Оптимистичният вариант: 30-40% спад на приходите от туризъм

Оптимистичният вариант: 30-40% спад на приходите от туризъм

България

|
Четв, 18 Юни 2020г. 09:18ч.
Оптимистичният вариант: 30-40% спад на приходите от туризъм

Загуби от 30-40% на приходите от туризъм спрямо миналата година са оптимистичният вариант на Министерството на туризма за сезона. Песимистичният вариант е за спад от над 50 на сто.

Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова пред Нова ТВ.

От следващата седмица по водещи телевизионни канали започват да излъчват реклами на България като туристическа дестинация, част от тях ще бъдат в праймтайм. Видеа ще се въртят и в различни държави.

"Абсолютно всички рекламираме държави по едно и също време и е много важно да се направи таргетирана реклама, така че в момента, в който започнат записванията и стартират пътуванията, тя да има своя ефект", обясни Ангелкова.

Тя добави, че и тази година бюджетът за реклама е 12 млн. лева, колкото беше и през 2019 г.

На въпрос за километричните опашки на границата ни с Гърция и има ли вина България за тях, Ангелкова отговори, че не може винаги тя да се търси в страната ни.

"Не разбирам защо всички решения, които са някак си неприятни за българите, които пътуват, трябва непременно да бъдат обвързани с конспирации или решения вътре в нашата страна", посочи тя.

"Опитваме се по всякакъв начин да улесним пътуванията и към България, и извън България, защото всеки сам трябва да реши къде иска да прекара своята почивка. Не разбирам защо всичко, което се случва при нашите съседи, трябва да е провокирано от нас", каза още министърът на туризма.

Запитана за сигналите за цени като 8 лв. за кафе или такса за Wi-Fi на плажа, тя отговори: "Това са единични сигнали, които със сигурност отвращават хората. Виждаме как те обаче се превръщат в нарицателно и удрят върху труда и усилията на всички останали работещи в сектора".

"По сигнала за 8-те лв. за кафе, за да се вземе безплатен чадър, направихме необходимите проверки. Изпратили сме указания и ще има санкции, тъй като плажните принадлежности не трябва да се смесват с допълнителната търговска площ", заяви Ангелкова.

mediapool.bg