Кламер БГ - Новини: Оперативен щаб ще бори разпространението на чумата по овцете и козите

Оперативен щаб ще бори разпространението на чумата по овцете и козите

България

|
Нед, 15 Юли 2018г. 20:34ч.
Оперативен щаб ще бори разпространението на чумата по овцете и козите

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов се създава оперативен щаб, който ще координира ситуацията с борбата срещу разпространението на чумата по дребни преживни животни в страната и изпълнението на конкретните мерки, които се взимат в регионите с огнища.

Щабът ще следи подкрепата, която се оказва на стопаните, чиито животни са засегнати. Оперативният щаб ще съдейства на компетентните органи за максимална координация на действията и ще работи до овладяване на ситуацията.

В състава на щаба влизат министърът на вътрешните работи Валентин Радев, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, изпълнителният директор на БАБХ Дамян Илиев, председателят на ДАНС Димитър Георгиев, директорите на областните дирекции на МВР в Бургас и Ямбол и представители на ГД „Гранична полиция“, съобщиха от правителствената пресслужбав неделя.

Сигурно не сме информирали добре хората, и не всички стопани, но това, което правим е правилно и професионално. Това коментира на извънредна пресконференция директорът на Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/ Дамян Илиев.

Според него министърът на земеделието и храните Румен Порожанов е прав, че БАБХ не е информирал достатъчно добре хората. Ако ми поиска оставката, веднага ще я дам, заяви Илиев.

Той посочи, че наличието на заболяването чума по дребните преживни животни е доказано при нас и потвърдено и от Франция. Заболяването е открито на територията на шест села и две общини в областите Ямбол и Бургас, с около 4000 животни. Това са страшни икономически загуби, но в същото време зад нас са 1 млн. и 300 хиляди животни в цялата страна, коментира директорът на БАБХ.

В Шарково има още 400 животни, които не могат да бъдат евтаназирани заради протеста на хората, обясни Дамян Илиев, т.е. там огнището още не е ликвидирано.

Той посочи, че от днес има три-четири случая в 10-километровата зона около огнищата на изнасяне на животни от съседните села в багажници на автомобили, за да бъдат продадени. От БАБХ обясниха, че така заболяването може да бъде пренесено във вътрешността на страната.

Съмнението за състоянието на животните е изключително несъстоятелно. Заболяването е изключително ново, подчерта инж. Илиев.

Въпросите защо животните са болни, а не умират, не са състоятелни, каза той. "В момента имаме птичи грип, патиците не умират, но могат да го разпространяват. В същото време кокошките боледуват и умират. Не винаги трябва да се търси смъртност“, каза Илиев. "За чумата най-напред почва да се говори около 1940 г., но тръгва от Африка, движи се в продължение на годините“, поясни той.

Европейските власти са наложили икономически санкции за общините, в които са огнищата, и за срок от 6 месеца млякото и месото от кози и овце в 10-километровата зона около тях трябва да се преработва там. Сурово мляко не може да напуска тази територия, обясниха от БАБХ. В района имало две мандри, които имат капацитет да преработват млякото.

В отговор на БСП Дамян Илиев обясни, че първата заповед за евтаназиране на животни е от 25 юни за с. Воден, два дни след като са потвърдени пробите от Франция, а на 28 юни е издадена заповедта за с. Кости. Първото решение на Европейската комисия за районите под контрол е от 25 юни, а второто - от 4 юли.

От БАБХ обясниха, че не е имало вариант за разделяне на стадата в засегнатите общини, защото животните пасат на едно място. В екипите в Странджа е имало и хора, които помагат на ветеринарните лекари.

С карантина няма как да се дадат гаранции на другите страни, че мерките ни са ефективни, обясни Илиев. Той посочи, че в понеделник идва мисия на Генералната дирекция на ЕК по здравеопазване и безопасност на храните, която ще провери действията на българските институции.

Не си мислете, че не обичаме животните, каза Илиев. Той посочи, че 20 години е бил практикуващ лекар, имал две кучета и два коня.

Директорът на БАБХ обясни, че има жива ваксина срещу заболяването, но такива ваксини са забранени в ЕС и се слагат само след специално разрешение.

Той посочи, че санкциите за страна, която употребява жива ваксина, са за минимум две години и обикновено за цялата държава.

Дамян Илиев посочи, че в Турция има около 700 чумни огнища и е възможно оттам заболяването да е дошло у нас. Той отбеляза, че в пограничните райони се правят повече изследвания и това е причината още в края на юни да е установена чума по дребните преживни животни у нас. Още при първата регистрация на огнище събрахме фермери и кметове да им обясним какво се случва, посочи директорът на БАБХ.

Имаше напрежение, защото не беше ясно как хората ще бъдат компенсирани, вече е ясно, коментира той. Ако си свършим добре работата, Европа ще ни компенсира загубите, добави Илиев.

mediapool.bg