Кламер БГ - Новини: Окончателно метеоролозите да излизат от БАН от 1 януари 2019 г.

Окончателно метеоролозите да излизат от БАН от 1 януари 2019 г.

България

|
Четв, 29 Ноем 2018г. 17:25ч.
Окончателно метеоролозите да излизат от БАН от 1 януари 2019 г.

Очаквано парламентът одобри предложението на правителството Националният институт по метеорология и хидрология да излезе от Българската академия на науките и от 1 януари 2019 г. да се превърне в звено към Министерството на образованието и науката.

Текстът е част от Закона за държавния бюджет за следващата година и беше предложен, след като преди няколко месеца метеоролозите поискаха развод с академията заради спорове за финансирането на института.

Депутатите решиха още институтът да излезе от структурата на БАН с цялото си имущество, с всички права и задължения, както и с членство във всякакви международни организации.

Освен това до един месец от влизането в сила на закона трябва да бъде изработен и приет правилник за дейността на НИМХ под шапката на образователното министерство. БАН пък се задължава да предприеме "необходимите правни и фактически действия", за да изпълни решението на Народното събрание.

В националния бюджет няма отделен ред за субсидията на НИМХ, но се предвижда тя да е от средствата на министерството за целеви трансфери. Държавната субсидия за БАН за 2019 г. е 94.1 млн. лева.

Основният спор около развода между НИМХ и БАН остава разделянето на имотите, които институтът ползва. От академията настояват, че те са нейна собственост, но заявяват, че дават за 4 години безвъзмездно на метеорологичния институт да ползва всички активи, нужни за оперативната му дейност. От НИМХ и образователното министерство обаче твърдят, че имотите са дадени на НИМХ от държавата за изпълнение на обществени функции и трябва да вървят с института. Преди няколко седмици ръководствата на БАН и на образователното министерство се разбраха да решат въпроса заедно.

Междувременно БАН реши да си направи ново звено за научни изследвания на климата и водите, за да може учените от НИМХ, които искат да останат в академията, да има къде да работят. От БСП предложиха в закона за бюджета изрично да се разпише, че метеоролозите, които искат това, имат право да останат в БАН. По информация на социалистите такова желание са декларирали 15 хабилитирани лица. Предложението не бе прието.

Не бе прието и предложението на БСП разделянето на имуществото да стане постепенно.

mediapool.bg