Кламер БГ - Новини: Около 4000 учители не достигат на училищата в страната

Около 4000 учители не достигат на училищата в страната

България

|
Пон, 20 Авг 2018г. 15:25ч.
Около 4000 учители не достигат на училищата в страната

Около 4000 учители се търсят в момента в училищата в страната, като всички свободни работни места се обявяват в сайтовете на Регионалните управления по образованието и в Агенцията по заетостта.

Традиционно най-голям недостиг има на учители има по чужди езици, информатика, физика, математика, химия, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев в понеделник.

Търсят се и ресурсни учители за децата със специални образователни потребности.

Всяка година преди началото на учебната година има търсене и недостиг на учители, като в последните години средно годишно над 5000 учители се пенсионират, припомни Вълчев. И през тази година се очаква между 4 500 и 5000 учители да излязат в пенсия, но още не се знае колко от тях ще останат на работа.

Общо учителите в страната са над 90 000.

МОН прави карта на потребностите от учители

“Още през миналата година започнахме да разработваме информационна система, която да картографира търсенето и предлагането на педагогически специалисти и на педагогическа работа в страната“, съобщи Вълчев.

В информационната система, която трябва да бъде готова до края на годината, ще се регистрират завършващите с педагогическа правоспособност във висшите училища, както и специалистите, които са с такава правоспособност на пазара на труда или желаят да се включат в педагогическа професия.

Те ще заявяват в кои общини и по кои учебни предмети могат и искат да преподават. В системата ще има информация и за всички педагогически специалисти, които навлизат в пенсионна възраст и така ще може да се прогнозира търсенето на учители, обясни Вълчев.

По думите му в тази информационна система всеки, който завършва, ще може да види в кои общини и в кои училища се очаква недостиг на педагогически специалисти, както и чрез данните МОН ще може да прави сериозни анализи за недостига на учители.

Общият стимул повече млади хора да се запишат в системата е свързан с увеличението на учителските заплати и с повишаването на престижа на учителската професия, каза Вълчев.

Той коментира, че има първи сигнали, че увеличението на възнагражденията ще мотивира повече млади хора да се включат в педагогическо образование, както и че повече от завършващите педагогически специалисти ще започнат да преподават в училищата.

Има и допълнителни стимули за учителите, които ще преподават в малките и отдалечените населени места, тъй като в бъдеще по-трудно младите хора ще бъдат мотивирани да преподават там, както и в училищата с концентрация на деца от уязвимите групи, заяви Вълчев.

Той каза, че ще има промени в наредбата за приобщаващото образование и чрез финансиране по проект по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" учениците, които изостават, задължително ще учат допълнително.

За тези деца не се предвижда повтарянето на клас, а допълнителни занимания.

В 900 училища текат ремонти

В близо 900 от общо 2400 училища в страната в момента текат ремонтни дейности.

Близо 100 са училищата, които се ремонтират изцяло по Оперативната програма "Региони в растеж" и по Програмата за развитие на селските региони. Близо 80 детски градини цялостно се обновяват, а догодина очакваме още над 300 образователни институции да бъдат цялостно обновени, съобщи още Вълчев.

По днешна информация, в около 50 училища ремонтите ще продължат и след началото на учебната година, но това няма да попречи на нормалното й започване и осъществяване, уточни образователният министър.

Той отбеляза, че с наближаване на началото на учебната година опитът от последните години показва, че броят на тези училища намалява, тъй като в момента се полагат максимални усилия, за да няма закъснения в ремонтите след 15 септември.

mediapool.bg